Thursday, September 5, 2019

Halki puolen maailman (Shattered Sea #2) by Joe Abercrombie


Toinen osa sarjaa, joka on olevinaan fantasiaa, mutta jossa ei oikeastaan tässäkään osassa tapahdu mitään selkeän yliluonnollista. Edellisen kirjan loppumisesta on kulunut useampia vuosia ja sen kirjan päähenkilöt ovat tässä kirjassa enemmän taustalla sivuhenkilöinä. Kirjan varsinaisina päähenkilöinä ovat kaksi nuorta, Thorn, tyttö, joka harjoittelee uutterasti päästäkseen soturiksi ja Brand, toinen armeijan kokelas, jolla taas on kaksijakoinen suhtautuminen sotaisaan uraan: toisaalta rikastuminen kiinnostaisi, mutta tappaminen ja tapetuksi tulemisen uhka eivät kumpikaan ole erityisen kiehtovia. Harjoituksissa Thorn tappaa vahingossa toisen kokelaan ja olisi tullut tuomituksi kuolemaan, mikäli Brand ei olisi puhunut hänen puolestaan. Molemmat joutuvat kuitenkin epäsuosioon, eivätkä tule valituksi sotaretkelle mukaan.
Edellisen kirjan päähenkilö Yarvi on nyt pappi, joka suunnittelee retkeä yli puolen maailman saadakseen liittolaisia todennäköisesti tulossa olevan sodan varalta. Yarvi värvää molemmat nuoret tälle matkalle mukaan.
Kirja oli heikompi kuin edellinen, johtuen jonkin verran pitkitetystä pituudesta ja kahden alusta alkaen ilmiselvästi yhteen päätyvän päähenkilön aika rasittavasta teinisäädöstä. Ihan viihdyttävä lukemista kuitenkin, mutta en tätä osaa fantasiaksi luokitella. Jopa siinä yhdessä ainoassa kohdassa, jossa kirjan henkilöiden mukaan tapahtui taikuutta, oli mukana lähes rautalangasta väännetyt vihjeet siitä, että kyseessä on unohdettu tekniikka. Viimeinen osa pitänee oikeastaan jo ihan tämän vuoksi lukea, on kiinnostavaa nähdä onko tätä osaa juonta kuinka kehitetty.

A second part of a trilogy. The main characters of the first part were mostly on background in this installment. The writing was pretty engaging, but the book felt overlong, and the long-winded teen romance was pretty irritating. I am going to read the last part anyway; in spite of its faults, it isn’t a bad way to spend one’s time, and it will be interesting to see if the hints of forgotten technology pan out or not. The book is classified as fantasy, but so far, I haven’t seen any sign of any sort of magic or supernatural happenings. Hints of technology, yes.

514 pp.

No comments: