Saturday, April 18, 2020

Jyrki Kallio: Mengzi - Veljellisyyden tie


A collection of thoughts by Mengzi, one of the “founders” of Confucianism.
An interesting book that helped to understand the Far Eastern mindset. There were some very humanistic thoughts, and Mengzi emphasized that everyone can be a good person and inherently is one. However, the idea that the old ways are always the best and perfect and the only good ones was a very conservative and strange way to look at life. On the other hand, he stated that a bad ruler should be replaced by the people of the land which certainly was a radical thought for the time. The supplemental materials in the book about the history and significance of Confucianism were the most interesting parts.


Konfutselaisuuden taustalla vaikuttaneista perusteoksista. Kirja koostuu erillisistä ”jakeista”, joissa Mengzi ottaa kantaa milloin mihinkin asiaan ajatelmalla tai lyhyellä kysymykseen joskus aika pinnallisesti liittyvällä kertomuksella. Aika moni kertomuksista vaatii alaviitteitä, jotta ne voisi ymmärtää, sillä niissä on viittauksia tuon ajan ilmiöihin ja henkilöihin. Ajatukset sinällään ovat ajankohtaan nähden osittain jopa liberaaleja painottaen hyvän hallinnon merkitystä ja hallitsijan vastuuta alamaisistaan, vastuun ylettyessä kaikkiin suhteisiin, miehen suhteeseen vaimoon ja lapsiin, miehen pikkuveljeen, kartanonherran työläisiinsä jne. Mutta toisaalta nämä suhteet taas pääosin ovat hyvin rigidejä, eikä niissä juuri kyseenalaistamisen varaa ole. Tosin jos hallitsija on huono, ei hänen syrjäyttämisensäkään täysin mahdotonta ole, sillä jos ei noudata ”tietä”, niin ei ole kunnianarvoisa, eikä noudata ”perinnäistapoja” – ja mikään, ikinä, milloinkaan eikä missään tilanteessa ei ole niin tärkeää kuin perinnäistapojen noudattaminen. Näitä perinnäistapoja tosin ei kirjassa mitenkään määritellä, ilmeisesti ne ovat jotain, jonka kaikki tiesivät, vaikka paikoitellen nähtävästi ne olivat naurettavan tarkkoja määritellen mm. sen minkälaisella torvella hallitsija saa kutsua jonkin tietyn alamaisensa paikalle ja mikäli kutsu tapahtuu vääränlaisella soittimella, hallitsijan käskyä ei tarvitse noudattaa, koska ”tietä” ja perinnäistapaa ei ole toteltu. Muutenkin ajatuksissa tulee monesti ilmi ikiaikainen ajattelumalli, jonka mukaan silloin minun nuoruudessani ja historiassa asiat olivat hyvin, tämä nykyinen elämä on vain rappeutunutta ja kunniatonta siihen verrattuna. Eikä Mengzi myöskään viisastelua eikä kehäpäätelmiä vaikuttanut vierastavan.
Kirjan kiinnostavinta antia olivat liitteet, joissa Mengzi ja Kongufutselaisuus liitettiin historialliseen kokonaisuuteen, jotka auttoivat ymmärtämään kiinalaista ajattelutapaa.


392 pp.

No comments: