Sunday, November 17, 2019

Lasikaupunki (New York Trilogy #1) by Paul Auster (City of Glass)



Ensimmäinen osa trilogiaa, joka on julkaistu myös yhtenä teoksena. Tämä kirja/novelli ainakin vaikuttaa itsenäiseltä teokselta. Kirjan eräänlaisena teemana on identiteetti ja identiteetin omaksuminen. Tarina on ulkoisesti eräänlainen jännityskertomus, mutta tämä rakenne on enemmän vain hahmo, mihin tarina on rakennettu.
New Yorkista kotoisin oleva jännityskirjailija, Daniel Quinn, joka kirjoittaa salanimellä sarjaa salapoliisista ja joka kokee kirjojensa salapoliisin jonkinlaiseksi alter egokseen, saa yöllä puhelun, jossa etsitään yksityisetsivää nimeltä Paul Auster. Hetken mielijohteesta hän päättää teeskennellä etsivää ja sopii tapaamisen Peter Stillman nimisen erikoisen miehen kanssa, joka uskoo isänsä, Peter Stillmanin, aikovan murhata hänet ja haluaa yksityisetsivän varjostavan tätä isää. Daniel Quinn, joka siis teeskentelee olevansa Paul Auster, varjostaakin Peter Stillmann vanhempaa, joka tuntuu harhailevan kaupungilla päämäärättömästi. Lopulta Daniel Quinn tapaa myös oikean Paul Austeren, joka on kirjailija, mutta ei salapoliisi ja koko kaupungista ei löydy Paul Austeria, joka olisi salapoliisi. Kirjan lopussa on vielä pieni tarinankerronnallinen jippo, joka vielä niksauttaa kertomuksen hiukan eri suuntaan. Kyseessä on varsin monimutkainen kertomus pituisekseen, josta on kyllä mahdollista nauttia pinnallisellakin tasolle, mutta jonka täydellinen ymmärtäminen todennäköisesti vaatisi useampia lukukertoja.

A very complex story which plays on identity in many levels, where assumed names, pretending to be some else and complex actions by the characters are the main point. A book which should be read a few times before it really can be understood.

144 p.

No comments: