Friday, January 24, 2020

Helena Ruuska: Hugo Simberg - Pirut ja enkelit



A biography of my favorite artist, who created some very imaginative art and painted probably some of the best examples of symbolism in Finnish art. He also was one of the forerunners in lithography in Finland – and I own two signed lithographs made by him. The biography was well written, comprehensive and interesting. It might have gone into more detail on his work, but as he didn’t keep a diary and didn’t explain his works, the original data about them is very limited.


Elämäkerta eräästä mielitaiteilijastani. Muistan ihastuneeni Simbergin grafiikan töihin taidenäyttelyssä vuosia sitten. En muista varmaksi, milloin tämä tapahtui - ainakin vuonna 2000 on Simbergin näyttely ollut Tampereella, mutta jotenkin itsellä on mielikuva, että tämä ensi-ihastuminen olisi ollut jo ainakin 10 vuotta aikaisemmin. En kuitenkaan löytänyt mainintaa näihin aikoihin olleesta näyttelystä. No, joka tapauksessa jo tuolloin oli täysin mahdottomalta tuntuvana haave, että joskus omistaisin jonkin taitelijan teoksen. Tämä haave on nyttemmin jopa toteutunut. Kirjalta odotin aika paljon ja odotukset aika pitkälle toteutuivat. Kirja käsittelee tyypillisen elämänkertaa tyyliin koko elämän lapsuudesta kuolemaan asti. Varhaisvaiheita oli ehkä jopa hiukan liikaa kuvattu ja elämän viimeiset kymmenen vuotta tuntuivat menevän muutamassa sivussa. Ilmeisesti Simbergin elämän loppupuolella, kun hän eli ilmeisen onnellista avioelämää ja matkusteli vähemmän, ei ollut samassa määrin kirjallista materiaalia käytössä. Kun ei ole matkoilla, niin ei ole tarve kirjoitella kirjeitä ja tämän vaiheen olemassa olevista kirjeistä on ehkä vähemmän säilynyt, koska Simbergin leski ilmeisesti oli hävittänyt osan kirjeenvaihtoa.

Kirjassa oli paljon kuvia, mutta ei siltikään ihan riittävästi. Osaa mainituista tauluista ei löytynyt edes googlaamalla, osa löytyi Simbergin grafiikan täydellisestä luettelosta, joka itsellä on käytössä, mutta “oikeita” taulujahan ei ollut sielläkään. Muutamasta mainitusta taulusta jäi mietityttämään, minkälainen teos oikein kyseessä mahtoi olla.

Kielellisesti kirja oli vetävää tekstiä, jopa tarkemmin olisin voinut maalauksien taustoista lukea, mutta ilmeisesti tietoa ei kaikesta oli, kun mitään yksityiskohtaisempaa päiväkirjaa Simberg ei nähtävästi pitänyt eikä ilmeisesti taulujaan liiemmin julkisesti selitellyt.

Jotenkin tuli vaikutelma, että kaikesta menestyksestään huolimatta Simberg ei eläessään saavuttanut ihan täyttä menestystä: alussa hän oli aikaansa edellä symbolisilla teoksillaan, ja sitten yhtäkkiä, impressionismin myötä hän oli aikaansa jäljessä, vanhan sukupolven edustaja, jolta ei mitään uudenaikaista enää voinut odottaa. Jollainlailla ulkopuolisen vaikutelma hänestä myös sai, vaikka hän ilmeisen seurallinen oli toisaalta. Kirjana teos oli erittäin kiinnostava ja suositeltava.

431 pp.

No comments: