Tuesday, March 24, 2020

Patrick O'Brian: Kuninkaan mies (Master and Commander, Aubrey & Maturin #1)



The first part of a famous and loved series about naval sea battles at the beginning of the 19th century. The first part of the book had a very heavy dose of sailing terms and detailed descriptions of the setting of the sails and practicing the use of cannons and very little actually happened. About halfway through, I was sure that I won’t be continuing reading the series, but as I got to know the characters and something started to happen in the plot, I am not so sure anymore. However, it didn’t raise any great feelings in me and I don’t fully see what makes this series so popular, at least the first part didn’t present anything really special.

Hyvin kuuluisan merisodasta ja merenkäynnistä 1800-luvun alussa kertovan sarjan ensimmäinen osa. Kirjasarjasta olen nähnyt paljon positiivisia arvioita ja monet kirjailijatkin ovat sitä julkisesti kehuneet. Olin pitkään ajatellut, että sarjaa joskus pitäisi kokeilla ja kun kirjaston poistomyynnistä sattui pari ensimmäistä osaa löytymään käytännössä (vai olikohan kokonaan) ilmaiseksi otin sen mukaani.
Kirja kertoo juuri aluksen itselleen saaneesta merikapteenista, joka ystävystyy lääkärin kanssa ja rekrytoi tämän laivaansa.
Miesten välille muodostuu luja ystävyys. He toimivat Englannin kruunun alla pienellä purjelaivalla ja käyvät oikeastaan merirosvouksella sävytettyä sissisotaa Ranskan ja Espanjan laivoja vastaan. Kapteeni onnistuu tässä pääsääntöisesti oikein mainiosti ja saa pienen ja ehkä jo hiukan vanhahtavan aluksensa toimimaan miehistöineen tehokkaasti ja saavuttaa useampia meritaisteluvoittoja (ja saaden samalla runsaasti saalista).
Etenkin kirjan alku sisältää suunnattoman määrän purjehdustermejä ja muutenkin oli aika hidas. Kunnolla tapahtumat lähtevät liikkeelle vasta ehkä lähellä kirjan puoliväliä. Kirjan rakenne on hyvin episodimainen ja muutaman kerran jäi ihmettelemään mitä oikein tapahtui, kun oli tilanteita, joissa taistelu oli tuskin edes loppunut, niin yhtäkkiä hypättiin päiviä tai viikkoja ajassa eteenpäin rauhalliseen tilanteeseen.
Alkupuolella olin ihan varma, että muita sarjan kirjoja en tule lukeman, mutta kun kirja eteni, henkilöt tulivat tutummiksi ja tapahtumatkin alkoivat lopulta edetä, mielipide tuli hiukan epävarmemmaksi. Ans kattoo ny… kakkososa on hyllyssä odottamassa.


389 pp.

No comments: