Sunday, June 6, 2021

Joel Haahtela: Hengittämisen taito

Nuori lääketieteen opiskelija lähtee Kreikkaan etsimään isäänsä, joka vaikean masennuksen jälkeen oli jättänyt pojan ja hänen äitinsä ja palannut synnyinmaahansa eikä ollut enää ottanut mitään yhteyttä perheeseensä. Nuoren miehen äiti antaa isän äskettäin kuolleen veljen vaimon yhteystiedot ja näiden avulla mies matkustaa etsimään isäänsä - tietämättä oikein mitä tältä haluaa - ehkä kuitenkin eniten selitystä hylätyksi tulemiselle. Isä löytyy luostarisaarelta, tosin ”luostari” on aika paljon sanottu asutuksesta, jossa elää vanha arvostettu, mutta jo kuolemaa tekevä munkki, yksi toinen munkki ja isä, joka ilmeisesti ei varsinaista munkkilupausta ole tehnyt - tämä tosin taitaa jäädä hiukan auki. Nuori mies viettää talven saarella auttaen töissä kykynsä mukaan. Suhde isään kehittyy ja siihen syntyy hiljainen hyväksymisen ja ymmärtämisen tunnelma. 

Hyvä lyhyt kirja tai paremminkin pienoisromaani. Kirjoitettu erittäin rauhallisella, kauniilla ja mukavasti luettavalla, kikkailemattomalla kielellä. Kirja oli hieno lukemiskokemus. Se oli luettu kirjapiirin kirjana. Lähes kaikki pitivät kirjasta, lähinnä yksi kohtaus jäi useampaa turhana kiusaamaan. Itsestänikin se oli hiukan ylimääräinen - ja minkälainen tunnelma siitä olisi sukupuolet vaihtamalla tullut? Nelikymppinen tädin mies viettelemässä parikymppinen nuori nainen: aika limaista. Toisinpäin: kaunista yksinäisten ihmisten toisilleen tarjoamaa lohtua?

A novella about a young man who seeks out his father from a faraway small monastery on a Greek island. Smooth, well-written, and enjoyable, almost meditative book, about how a family relation is regained and a broken relationship is healed.

176 p. 

No comments: