Tuesday, November 23, 2021

Taavi Soininvaara: Ebola-Helsinki (Arto Ratamo #1)


An extremely bad book about a doctor who discovers a cure for the Ebola virus and ends up chased by Russian intelligence and a Finnish army officer turned bad. Not a shred of believability, full of stupid mistakes and bad logic, poorly drawn one-dimensional characters, and the writing is average at best. This is one to be avoided.   


Kyseessä on aivan järkyttävän huono kirja. Aika pian aloitettuani lukemisen päätin, että tämän kirjan jaksaa lukea läpi vain tekemällä lista kirjan juonen typeryyksistä ja virheistä, jotta jotain kiinnostavuutta lukemisen jatkamiselle riittäisi. Olen aikaisemminkin joskus näin menetellyt epäloogisuuksia ja virheitä pullollaan olevien kirjojen kohdalla. 

Juonessa suomalainen tutkija keksii parannuskeinon ebolaan. Pian häntä jahtaa, ei vain juoppo suomalainen armeijan tiedustelu-upseeri, vaan myös Venäjän tiedusteluorganisaatio tai oikeastaan parikin. Erinäisiä toinen toistaan hullumpia juonenkäänteitä kirjassa riittää. Uskottavuus tällä kaikella on ihan täysin olematonta, henkilökuvaukset ovat naurettavia ja yksiulotteisia ja kielellisesti teksti on yksinkertaista. Tämä kirja on kioskikirjallisuutta sen surkeimmassa muodossa. 

Olisikohan kannattanut luetuttaa kirjaa jollakin, joka tietää edes jotain lääketieteestä ja tutkimustyöstä?

Kummallisesti kirjassa oli ainakin kaksi useamman sivun erittäin muusta juonesta irrallista ja tarpeetonta luentoa supon historiasta. Näillä ei kirjan tapahtumien kannalta ollut mitään merkitystä. Olisiko kirjoittaja copy-pastannut taustatyönä keräämäänsä materiaalia kirjan täytteeksi?

Ohessa listaa asioista, jotka olivat virheellisiä, typeriä ja/tai ärsyttäviä:

- Korkeasaareen tuodaan villejä luonnosta vangittuja eläimiä, tätä ei kyllä tapahdu yhdessäkään eettisessä eläintarhassa, etenkään kädellisiä (tosin kyseessä oli myös ihan keksitty apinalaji - en oikein ymmärrä miksi).

- Kirjassa puhutaan koko ajan vastalääkkeestä. Mikä ihme on vastalääke? On olemassa lääke ja on vasta-aine, jotka ovat eri asioita. Vastalääkkeestä voidaan joskus puhua myrkyissä, ei taudeissa.

- Tieteellisessä työssä määrätään päähenkilö ylityöhön työstä myöhästymisestä? Ei ikinä tutkimustyössä ole kellokorttiin sidottua työaikaa, eikä normaalityöaika edes riitä oikeastaan ikinä.

- Sillä, että lääkkeellä on koeputkessa tehoa, ei kovin paljoa voi päätellä elimistössä olevasta yleisestä tehosta, tässä on sitten vielä vuosikausien kehitystyö edessä ennen eläinkokeita.

- Lääkkeellä on vielä niin yksinkertainen kaava, että sen voi kirjoittaa nopeasti paperille, eikä sitä ole muka etukäteen tutkimusprotokollassa listattuna, jossa oikeasti on yksityiskohtainen lista kaikista aineista, joita tutkitaan ja miten niitä tutkitaan. 

- Lääkäri on erikoistunut virusoppiin, ei muuten ole semmoista erillistä erikoisalaa Suomessa olemassa.

- Suomessa on velvollisuus ilmoittaa kaikista biologiseen sodankäyntiin sopivista löydöistä välittömästi sotilastiedusteluun? Epäilen vähän, olisi aikamoisen paljastusjutun paikka.

- Mihin ihmeeseen ”edustusvaimo” on tarpeen sotilaselämässä?

- Välillä kirjassa sitten puhutaankin antiseerumista ja sen kaavasta. Antiseerumi on biologinen tuote, eikä sille oikein ole sellaista kaavaa mitä voisi opetella tai josta olisi jotain hyötyä, eikä sitä etenkään kirjoitusajankohtaan todellakaan ole voinut tuottaa kuin elävässä eläimessä.

- Supon Turvallisuusosastolla on valmiina raportti satunnaisen kirurgin tavallisesta työhöntuloajasta? Miksi ihmeessä?

- Proffa palaa tyynesti kylpyyn, täyttää kylpyammeen uudelleen vedellä ja katselee rauhallisesti, kun kummallisesti käyttäytyvä kapiainen heittää hiustenkuivaajan kylpyammeeseen? Taitavat rakennussäännötkin rajoittaa pistokkeiden etäisyyttä altaasta, ettei tuommoinen heitto ihan mahdollinen tai helppo olisi?

- Mikä mahtaa olla ”melkein äänetön” pistooli, eivät äänenvaimentajat nyt niin erityisen hyviä ole

- Miten ihmeessä yksittäinen kapiainen pystyisi toisen junailemaan eläkkeelle - eläkkeelle pääsyssä on etenkin valtiollisella työnantajalla lait ja säännöt, eikä se ole esimiehen valinnasta tai halusta kiinni.

- Mikä estäisi jo olemassa olevan ebolan käytön, onhan sitä Afrikassa saatavana, toisaalta pelkän virusnäytteen aseellistaminen ei ole ihan helppoa, ei sillä pelkällä virusnäytteellä ole suunnatonta arvoa ja sen säilyvyyskin on varsin rajoitettua.

- Ensin mummo puhuu tyttären kuolemasta puhelimessa, 2 sekuntia puhuu myöhemmin pikkutytön kanssa kuin äiti olisi hengissä ihan kuin tämä ei olisi vieressä kuullut asiasta.

- Minikamera, jolla saa mikrofilmiä suoraan ilman kehittämistä. Varmaan joo.

- Auton bensatankki räjähtää välittömästi luodista.

- Kaliumkloridi tabletteina tappaa heti, piikkinä kyllä vaikuttaa nopeasti, mutta tabletteina tunneissa, eikä välttämättä imeydy niin paljoa, että henki lähtisi ollenkaan. 


Yhteenveto kirjasta: VMP. 

288 pp. 

No comments: