Friday, September 16, 2022

Jarkko Sipilä: Katumurha (Takamäki #10)


Uusi komisario Takamäki. Mies ammutaan kesken iltapäiväruuhkaa keskellä Helsinkiä avoautoonsa. Ampuja pääsee pakoon maastomoottoripyörällä puistojen läpi ajaen ja pyörä löytyy vähän myöhemmin poltettuna. Ammutulla miehellä ei vaikuta olevan mitään yhteyksiä alamaailmaan, ei mitään rikollista taustaa, ja henkilökohtaisessa elämässäkään ei ole mitään erityistä - mitä nyt rakastajatar. Mutta tämä, kuten myös puoliso, vaikuttavat olevan aidosti yllättyneitä murhasta. Miksi ihmeessä pikkufirmaa hoitanut, nettisivuja suunnitellut, mies tapettiin näin näyttävällä tavalla?

Vähitellen poliisi pääsee ainakin mahdollisen tekijän jäljille, mutta tämä ei ole sen tyyppinen konna, että hänellä olisi ollut kykyä suunnitella näin näyttävä rikos – eikä hänellä ole mitään järkevää motiivia. Taustalla on pakko olla jokin toimeksiantaja, mutta kuka ja miksi?

Rikollisen lähipiiriin yrittää soluttautua Suhonen, jolla on paljon kokemusta peitetoiminnasta. Mutta asiat eivät suju ihan niin kuin oletettiin…

Sarjassaan paremman pään kirjoja, vetää mukaansa heti alusta alkaen ja henkilöhahmot ovat hyvin kuvattuja ja kiinnostavia. Kirja painottuu vahvasti puhtaaseen poliisityön kuvaukseen ja poliisien perhe-elämä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ei ole suuressa roolissa. Takamäkeä itseään on tosin kohdannut suuri menetys, hän on jäänyt leskeksi puolison kuoltua auto-onnettomuudessa ja tästä toipuminen on vielä pahasti kesken.

The next book in the Police inspector Takamäki series, a man has been shot in his car during rush hour. He has no criminal history, has no connection to organized crime, and he has worked in his little one-man company designing webpages. Who wanted him dead? Pretty soon the police gets a clue about a possible culprit, but as the murder seems to be a contract job, the suspect isn’t arrested, but an undercover sting is organized to find out who (and why) hired the hitman. The undercover operation doesn’t go as planned… A very nice installment in the series. An imaginative plot and good characters create an entertaining book. The emphasis is very much on the police work, even though we learn that Takamäki has faced a serious personal loss. 


275 pp. 


No comments: