Friday, November 19, 2010

Hannu Luntiala: Petri Vallin toinen elämä
A mailman who is making a delivery finds a dead man. He decides to impersonate the late sexual therapeutic. A book which is written from several viewpoints. Everyone has secrets and hidden agendas. And everyone is trying to double-cross other characters. A well written book, a good read with a few surprises.

Postinkantaja toimittaa kirjettä joka vaatii vastaanottajan kuittauksen. Kukaan ei vastaa ovikelloon, mutta valot ovat päällä. Postinkantaja uskaltautuu sisään avatusta ovesta, ja löytää vastaanottajan menehtyneenä tietokoneensa edestä. Postimies muistuttaa sattumalta ruumiinrakenteeltaan hyvin paljon menehtynyttä miestä, ja hänellä on ollut yksityiselämässään vaikeuksia., joten hän saa ajatuksen: hän ”valtaa” kuolleen miehen elämän. Sopivasti mies on elänyt suhteellisen eristynyttä elämää, eikä pääsy hänen puhelimensa tietoihin, pankkiyhteyksiin ja sähköposteihin tuota ylipääsemättömiä vaikeuksia. Kuolleen miehen ammatin omaksuminen kestää vain hieman pidempään – seksuaaliterapeutti on pitänyt asiakkaistaan tarkkaa kirjanpitoa, ja siihen ja terapiasessioiden nauhoituksiin tutustuminen antaa hyvän pohjan työn jatkamiselle ja vähän muutakin kiihotusta.
Tästä kirja lähtee etenemään. Kertojaääniä on useampi, yhteistä kaikille on se, että totuudessa kukaan ei pysy, ja aivan kaikilla kirjan henkilöillä on jotain salattavaa, eikä yleensä ihan pientä salattavaa olekaan.
Usean kertojan käyttöä voi pitää hajanaisuutena, mutta itse yleensä pidän tämän tyyppisistä kerrontaratkaisuista, ja mielestäni se toimi hyvin. Tosin sivujuoni lentokentällä tapahtuneesta eko-intoilijoiden sabotoimasta taideteoksesta vaikutti aika irralliselta. Joka tapauksessa kyseessä on varsin mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu kirja, jota voi suositella.

252 s.

No comments: