Wednesday, October 30, 2013

Matti Yrjänä Joensuu: Väkivallan virkamiesThe first book of its series, the first book by the author. A constable of violent crime division of the Helsinki police takes part in a criminal investigation of a typical murder which involves down in his luck alcoholic. The main protagonist is very distressed and stressed about his work and spends a lot of time thinking about social implications of everything.

Ensimmäinen Harjunpää-kirjoista. Kuvittelin, että tätä en ollut koskaan lukenut, mutta tutulta tarina kyllä vaikutti. Kirjassa tutustumme Harjunpäähän, Helsingin poliisin väkivaltajaoksen konstaapeliin, joka on hiukan liian hermoheikko työhönsä. Työhönsä hän on päätynyt lähinnä sattumankauppaa, mikään haave poliisin ura ei hänellä koskaan ollut ollut. Yövuorot, vastuu ja hoidettavat keikat aiheuttavat hänelle painetta ja lähes pelkoa. Kirjassa on murhakin, siihen tosin päästään vasta kun noin kolmasosa kirjaa on kulunut. Kyseessä on tyypillinen kotimainen henkirikos, alkoholiin menevä mies on päätynyt hengettömäksi. Ihan täysin tavallinen ryyppyporukan tappelu silti kyseessä ei vaikuta olevan, vaan mukana on ryöstö.
Hitaahkosti etenevä, paljon yhteiskunnan ongelmien pohdiskelua sisältävä teos, joka on samalla kiinnostavaa ajankuvaa. Hämmästyttävää kuinka paljon kirjassa tupakoidaan! Laadullisesti kirja ei ole aivan samaa tasoa myöhempien osien kanssa, mutta laatutyötä joka tapauksessa.
269 s.

No comments: