Friday, March 25, 2016

Ursula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsi (The Left Hand of Darkness)


An excellent book which I have read last time about 35 years ago. Still relevant and thought provoking even if the attitudes of the human main character feel very dated at places. A classic of science fiction and a classic of ALL literature. The writing was very good and has held the time well. Recommended for everyone.

Luin tämänkin kirjan osana Hugo-voittajien uudelleen lukemisprojektia. Nyt ne paremman pään kirjat, joiden edellisestä lukemisesta on kulunut >20 vuotta taitaa olla luettu ja voin alkaa miettiä koko satsin paremmuusjärjestystä. Tämän kirjan olin lukenut viimeksi noin 35 vuotta sitten ja muistikuvat olivat hieman haalistuneet. Itse asiassa muistin koko kirjan koostuvan suurimmalta osalta matkasta läpi jäätikön, kun todellisuudessa tämä oli vain suppeahko, mutta vaikuttava, episodi kirjan puolenvälin jälkeen.
Kirjassa maasta kotoisin oleva, tähtienvälistä liittoumaa edustava lähettiläs, Genly, on asunut jääkautta elävällä planeetalla muutaman vuoden ajan. Hän on ystävänsä Estraven, paikallisen valtion pääministerin, kautta lopultakin saamassa mahdollisuuden tavata valtion kuninkaan. Kyseinen ystävä kuitenkin karkotetaan maanpetturuudesta syytettynä, ja tapaaminen kuninkaankaan kanssa ei suju lainkaan niin hyvin kuin Genly olisi toivonut. Pian Genlynkin on paettava maasta viereiseen valtakuntaan. Siellä tosin hän päätyy nopeasti metsätyöleirille alkeellisiin oloihin. Mutta Estreven ei ole unohtanut ystäväänsä vaan pelastaa Genlyn leiriltä ja he pakenevat jo alussa mainitsemallani tavalla jäätikön yli.
Kirjan varsinainen omaperäinen pointti on planeetan asukkaat: he eivät ole miehiä tai naisia vaan suurimman osan ajasta sukupuolettomia neutreja. Kerran kuussa heillä on ”kiima-aika”, jolloin jommankumman sukupuolen omaisuudet ottavat vallan ja he muuttuvat fyysisesti miehiksi tai naisiksi. Muutos on sattumanvarainen, tosin jos läheisyydessä on joku, joka on jo ”kiimassa” ja on jompaankumpaan suuntaan jo muuttunut, niin silloin todennäköisimmin muutos tapahtuu vastakkaiseen suuntaan. Muuten sukupuoli voi vaihtua ja vaihtuukin kierrosta toiseen. Sukupuolisessa vaiheessa olevat ihmiset yleensä pitävät lomaa, eivät liiku kodin (tai tähän tarkoituksen erityisesti tarkoitetun julkisen rakennuksen) ulkopuolella ja seksin harjoittamattomuus tuona aikana aiheuttaa hyvin suurta epämukavuutta. Muun ajan he ovat sukupuolettomia ilman seksuaalista viettiä.
Kirja on kirjoitettu hienolla kielellä ja on yhtä ajatuksia herättävä kuin se oli pian 50 vuotta sitten julkaisuaikanaan. Kirjoitusajankohta kyllä osittain näkyy, Genlyn asenteet ja oletukset miesten ja naisten välisistä suhteista ovat paikoitellen ärsyttävän vanhanaikaisia ja hyvin 60-lukulaisia, mutta vaikeapa kirjailijan olisi asenteiden muuttumista ennakoida. Paikoitellen Genlyn vaikeus suhtautua planeetan asukkaisiin ja hänen henkinen pakkonsa suhtautua planeetan asukkaisiin jotenkin miehinä tai naisina (vaikka oli asunut heidän joukossaan jo vuosia) tuntui aika kummalliselta ja jotenkin juuttuvalta. Maineensa arvoinen kirja kyllä kaiken kaikkiaan on ja pohdinta sukupuolisuuden aiheuttamasta duolismista ja sen merkityksestä yhteiskunnan kehittymisen kannalta oli todella kiinnostavaa. Kyseessä on klassikko koko kirjallisuus, ei vain tieteiskirjallisuus, huomioiden sanan kaikissa merkityksissä.

302 s.

No comments: