Sunday, July 31, 2016

Suzanne Collins: Vihan liekit (Catching Fire)


A very readable YA-book with engaging characters. Takes its time to get moving, but after it does the events are almost too frantic. The political and economic systems make no sense whatsoever, though.


Katniss on voittanut edellisessä kirjassa Nälkäpelin, taistelun jossa totalitaarisen valtion johto pakottaa eri alueilta kotoisin olevat nuoret kamppailemaan toisiaan vastaan kuolemaan asti. Normaalisti voittajana hän pääsisi elämään loppuelämänsä voittajien kylässä nauttien perheensä kanssa eduista, joista muut saavat vain haaveilla. Mutta hän on uhmannut presidenttiä ja tämä kokee hänet uhkaksi koko valtiolle. Hänen myös täytyy edelleen teeskennellä rakkautta peliin osallistuneen Peetan kanssa, jotta ei paljastuisi, että hän on huijannut systeemiä. Tämä ei kuitenkaan riitä totalitaarisen valtion johdolle. Julistetaan uusi nälkäpeli, johon kutsutaan edellisten kausien voittajat ja näin Katniss joutuu uudelleen kamppailemaan hengestään.

Sarjan toinen osa. Etenkin alkupuolella kirjassa on trilogioiden keskiosien ongelmaa, ensimmäisen kirjan ongelmat kun tulivat kohtuudella ratkaistua jo siinä teoksessa ja uusien taustoittamiseen kuuluu paljon aikaa/sivuja. Kirjan alkupuoli on varsin hidas ja puolenvälin jälkeen toiminta on sitten melkein liiankin vauhdikasta tapahtuen vyöryessä päälle. Kirjan lopun asetelma täysin erilainen kuin alussa ja oikeastaan aika avoin jättäen paljon tilaa seuraavalle osalle. Tilanne jäi paljon enemmän auki kuin ensimmäisen osan jälkeen ja päätösosa pitänee lukea nopeammin kuin vuoden kuluttua. Luettava kirja, vaikka taustamaailman poliittisessa ja taloudellisessa järjestelmässä ei ole pientäkään logiikkaa. Suuri, runsasväestöinen ja rikas Capitol tulee toimeen orjuuttamalla väestömäärältään nähtävästi aika pieniä ja hyvin köyhiä alueita? Mistä ihmeestä se kaikki Capitolin ylellisyys on peräisin? Ei kai niistä muutamista pikkuruisista kylistä? Ja mitä muualla maapallolla tapahtuu?

412 s.

No comments: