Friday, October 14, 2016

Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta


A well written and entertaining Twin Peaks -like novel about a murder of a young girl decades ago. Everyone in a small town had secrets and motives – but who did it?


Kirjailijan ensimmäinen teos on ollut suuri menestys. Nyt kustantaja painostaa toisen kirjan nopeaan valmistumiseen, mutta kirjailijalla on hankala kirjoittajan blokki. Hän palaa oppi-isänsä Harry Quebertin luokse. Aikanaan aloittelevana kirjailijana hän sai tukea tältä yliopistossa kirjallisuutta opettaneelta opettajalta, joka oli nuorempana kirjoittanut yksittäisen erittäin menestyneen kirjan onnettomasta rakkaudesta. Vanhempi kirjailija yrittää tukea nuorempaa ja innostaa tätä aloittamaan seuraavan kirjan kirjoittaminen. Tästä ei kuitenkaan oikein tule mitään ja nuori kirjailija palaa takaisin kotikaupunkiinsa masentuneena odottaen sitä, että kustantaja perii jo maksetut ennakot seuraavasta kirjasta oikeusteitse takaisin.

Pian tämän jälkeen Harry Quebertin puutarhasta löytyy nuoren tytön ruumis. Tyttö on ollut vuosikymmenet paikallinen arvoitus. Hänet nähtiin pakenevan metsässä outoa miestä. Poliisi tuli nopeasti paikalle mutta tyttöä ei enää näkynyt, mutta poliisi löysi lähellä yksin asuvan naisen – joka oli poliisille pakenevasta tytöstä ilmoittanut - kuoliaaksi ammuttuna. Tytöstä, Nola Kellerganista, kukaan ei tämän jälkeen kuullut mitään, ennen kuin nyt kun hänen ruumiinsa löytyi matalasta puutarhahaudasta. Tyttö oli ollut kaunis 15-vuotias, josta kaikki kaupungin asukkaat pitivät – tai ainakin niin kaikki nyt muistavat. Onko vanha kirjailija murhaaja? Vai miten ihmeessä tapettu tyttö löytyi hänen puutarhastaan? Nuorempi kirjailija alkaa selvittää mitä tapahtui kolmisenkymmentä vuotta sitten puhdistaakseen ystävänsä maineen. Pian selviää, että 15-vuotiaalla tytöllä ja tuolloin kolmekymppiselle kirjailijalle on ollut rakkaussuhde. Onko niin, että arvostettu kirjailija ei olekaan arvostuksen arvoinen?

Mitä enemmän hän tutki, sitä enemmän alkaa näyttää siltä, että pikkukaupungissa kaikilla oli salaisuuksia ja oikeastaan kaikilla oli jokin motiivi tappaa tyttö. Eikä tämä ollut ehkä niin viaton ja aurinkoinen mitä jälkipolvet muistavat.

Rakenteellisesti kiinnostava kirja, jossa osittain tapahtumat tapahtuvat nykyajassa, jossa minä-henkilönä toimiva kirjailija kamppailee uuden kirjansa kirjoittamisvaikeuksien kanssa ja saa idean kirjoittaa seuraava kirjansa Nola Kellerganin tapauksesta. Kirjassa on runsaasti takautumia, jotka kerta kertovat siitä mitä vuosia sitten tapahtui, tosin kaikki takautumat eivät ehkä ole todellisia. Lisäksi kirjassa on lainauksia Harry Quebertin kirjoittamasta menestyskirjasta ja myös uudesta kirjasta, jota päähenkilö kirjoittaa. Alkupuoli kirjasta oli ehkä hieman liian hidas, mutta kun juoni alkoi kunnolla rullata oli kirjaa vaikea laskea kädestään. Ehkä hieman tekemällä tehdysti käytännössä ihan jokaisella kirjan henkilöllä oli salaisuuksia, kukaan ei oikeastaan ollut viaton, eivätkä kenenkään kädet olleet ihan puhtaat. Ehkä hieman pienemmälläkin sivumäärällä olisi selvitty, mutta todennäköisesti itseesä viitaten kirjan viimeisiä lauseita on, että hyvä kirja on sellainen, jota haluaisi lukea aina vain ja toivoo että se ei lopu. Ihan sitä tämä ei ehkä täyttänyt, mutta viihdyttävä ja lukemisen arvoinen se kyllä oli.

809 s.

No comments: