Tuesday, November 29, 2016

Liza Marklund: Paikka auringossa (A Place in the Sun)


A pretty good mystery, where Annika Bengtzon tries to find out who murdered a Swedish family who lived on the coast of Spain – and why. Very readably, but there were a couple of stupid mistakes hinting on somewhat sloppy background research.

Annika Bengtzon selvittelee Aurinkorannikolla tapahtunutta siellä asuneen kokonaisen ruotsalaisen perheen murhaa. Perheen isä oli ex-NHL-jääkiekkoilija, joten murha kiinnostaa tavallistakin enemmän. Perhe oli kaasutettu kuoliaaksi - aluksi hän vaikuttaa siltä, että tavoitteena oli tehdä alueella aika tyypillinen ryöstö, mutta pian käy ilmi että ryöstö oli vain murhien peittelyä. Annika tutustuu rannikolla eläviin ruotsalaisiin, muun muassa kansainvälistä huumekauppaa selvittelevään poliisiin, mutta myös hänen ex-miehensä saapuu paikalle omalla työmatkallaan. Työssä Annikalla ei mene hyvin ja hän onnistuu riitaantumaan muutaman uudenkin työkaverinsa kanssa, tosin osa työkavereista on karikatyyrimäisen surkeita.
Kirja oli sujuva ja mukaansa tempaava ja oikein sopivaa kevyehköä luettavaa vatsataudista toipuessa. Jossain määrin ärsyttävän suuntaan Annikan persoonallisuus tuntuu kirja kirjalta kehittyvän. Joitain älyttömiä virheitä siinä löytyi, nähtävästi kirjailija ei ollut tehnyt taustatyötään riittävän hyvin. Hassista ei todellakaan tehdä hampun siitepölystä. Myös väite siitä että huumekauppiailla olisi käytössä huumeiden kuljettamiseen moottoriveneitä, jotka ovat niin nopeita että helikopterikaan ei pysy niiden perässä, ei ole uskottava tai sitten poliisin helikopterit ovat kovin hitaita. Kirja osittain pohjautuu hyvin vahvasti edellisten kirjojen tapahtumiin, joka oli siinä mielessä epämiellyttävää, että yksityiskohdista en juuri mitään muistanut. Kohtalaisen hyvin kuitenkin tapahtumien tausta kuitenkin selkiytyvät. Seuraavaan kirjaan ei kovin paljoa irtonaisia juonilankoja enää jäänyt, korkeintaan se mikä Annika ja hänen ex-miehensä suhde tulee jatkossa olemaan ja se, onko Annikalla enää työpaikkaa olemassakaan.

528 s.

No comments: