Tuesday, January 10, 2017

Seppo Jokinen: RahtariThe latest in the Inspector Koskinen series. An unconscious retiree is found in the forest. Nearby, a young man, who apparently had been hiding under a truck, is accidentally run over. He appears to have very similar head wounds to the old man (who later dies at the hospital). The young man’s father is found dead in his car – he apparently ran out onto the road for no good reason. Are those deaths related? A pretty good book where the mystery plot and the ongoing plot about the relationships of all protagonists intertwine very well.

Uusin Komisario Koskinen-sarjan kirja. Hervannan lenkkimetsästä löytyy tajuttomaksi lyöty eläkeläismies. Vain muutamaa tuntia myöhemmin löytyy läheiseltä rekkaterminaalilta rekan yliajama nuori mies. Pian paljastuu, että miehellä oli melko samanlainen päävamma kuin eläkeläisellä ja mies on ilmeisesti ollut jostain syytä rekan alla piilossa. Onko asioilla yhteys? Ilmenee myös, että rekan alle jääneen miehen isä, Teknisen Korkeakoulun professori on ajanut ilman ilmeistä syytä Lapissa ulos tieltä ja kuollut. Asioilla on pakko olla jokin yhteys, mutta mikä?
Sujuva ja hyvin kirjoitettu kirja, jossa sekä mysteerijuoni, että vähintään yhtä tärkeä henkilöiden keskinäisistä suhteita kertova, kirja kirjalta kehittyvä juoni, toimivat hyvin paitsi itsenäisinä niin myös saumatta keskenään.
Hiukan pihalla kirjailija tuntui olevan susien käyttäytymisestä ja susitietous muutenkin oli aika säälittävää. Kirjoittaja kuvittele, että Lapissa on susia pyydystettäväksi asti – oikeastihan poromiehet ovat lahdanneet ne käytännössä kaikki. Huomioiden, että tamperelaisen kirjailijan todennäköinen pääasiallinen tietolähde on tietoisesti susia syvästi vihaava Aamulehti, ei ole vaikea arvata mistä varsin vihamieliset asenteet ja ”tiedot” ovat peräisin. Pientä pehmennystä lopussa sentään ”verenhimoisten petojen” kohteluun tapahtuu. Tätä muutenkin hyvin epäuskottavaa loppuepisodia lukuun ottamatta ihan kelpo kirja, joka on keskitason yläpuolella sarjassaan.

375 s.

No comments: