Thursday, February 16, 2017

Seppo Jokinen: Kuka sellaista tekisi


The inspector Koskinen tries to find out why several alcoholics who live in the forest near a suburb of Tampere have died. There tend to be a lot of natural causes that might cause their deaths, but several deaths during so short a period? Is there a serial killer, who kills bums, on the loose? A pretty enjoyable book but below average for the series: the characters aren’t as well formed as in the later books, and the motive of the killer was pretty mediocre.

Hervannan metsästä löytyy kuollut alkoholisti. Mies makasi polun varrella useamman tunnin, ennen kuin kukaan huomasi hänen olleen kuollut. Muutamaa päivää toinenkin juoppo löytyy kuolleena. Onko kyseessä vain sattuma, kuten aika moni poliisilaitoksella olettaa – ainahan niitä puliukkoja kuolee. Mutta kun osoittautuu, että vain hieman aikaisemmin on ainakin yksi muu alkoholisti kuolla samanlaisiin oireisiin, Komisario Koskinen alkaa epäillä sarjamurhaajaa. Mutta miksi joku murhaisi rappioalkoholisteja? Onko kyseessä alkoholisteja hysteerisesti vihaava seudun ”siisteydestä” intoileva aktivisti? Vai joku muu?
Sarjassaan vaikuttaa keskitason huonommalla puolella olevalta. Henkilöhahmot eivät jotenkin tunnu ihan itseltään. Tämä saattaa tietysti johtua siitä, että tämä kirjan on aika monta vuotta vanhempi kuin muutaman viimeksi lukemani ja paljon heille on ehtinyt tapahtua ja henkilöhahmot ovat kehittyneet (ja ehkäpä kirjailijan taidotkin). Tarinakin on keskimääräistä heikommalta tuntuva ja murhaajan motiivit jäävät aika avoimiksi. Munuaisten toimimattomuus ei myöskään ihan noin nopeasti tapa, joten kuolinsyyn suhteen kirjailijan taustatyö oli hiukan heikosti tehty tai sitten vedettiin hiukan mutkia suoraksi. Kirja oli kuitenkin viihdyttävää, kevyttä luettavaa.

336 s.

No comments: