Tuesday, July 31, 2018

Stieg Larsson: Tyttö joka leikki tulellaToinen osa millenium-sarjaa. Millenium- lehti aikoo julkaista paljastuskirjoituksen naiskaupasta ja jutussa on tarkoitus nimetä seksin ostajia, joita löytyy politiikasta, poliisista ja jopa kilpailevien lehtien toimittajia. Apuna on tutkijapariskunta, josta naispuolinen on tekemässä aiheesta väitöskirjaa ja miespuolinen on toimittaja, joka valmistelee samasta aiheesta kirjaa. Kun julkaisupäivämäärä lähestyy, pariskunta löytyy kuolleeksi ammuttuina. Talon rappukäytävästä löytyy ase, jossa on Lisbeth Salanderin sormenjäljet. Hiukan myöhemmin Salanderin asioita hoitanut asianajaja löytyy myös ammuttuna. Käynnistyy Ruotsin laajuinen jahti, jossa ilmeinen murhaaja, Lisbeth Salander, yritetään saada kiinni.

Erittäin mukaansatempaava kirja tämäkin oli, mutta mielestäni ehkä hiukan heikompi kuin ensimmäinen osa. Osittain tapahtumat perustuvat varsin suunnattomiin sattumiin ja mukana on hiukan liikaa kirjailijan hämäystä hämäyksen vuoksi (esim. asianajajan alastomuuden selitys oli onneton). Päätösvaiheessa suunnattoman älykäs ja aina varovainen Salander teki täysin idioottimaisia virheitä, niin isoja, että eivät sopineet hahmoon. Mukavasti kuitenkin Salanderin taustatarina selvisi pitkälle ja oli kiinnostava ja selitti paljon hänen taustastaan auki olleita asioita. Kirjan lopetus oli dramaattinen ja seuraava osa pitänee vielä aika nopeasti lukea.


The second part of the world famous Millennium-trilogy. A very addictive book which gives the background of the personality of Lisbeth Salander. Not as good as the first one, though. Somewhat forced and contrived plot points were slightly irritating.

616 pp.

No comments: