Wednesday, August 29, 2018

Joe Abercrombie: Vain puoliksi kuningas (Half a King)


I was expecting grimdark when I chose this book, as I had heard that this author specializes on those sort of books. Not so on this book, but the book was a pretty readable YA-book (with some fairly violent segments, though).


Valitsin tämän kirjan viime vuonna Worldconissa viimeisen päivän viimeisen tunnin reilusta alennusmyynnistä. Olin kuullut kirjoittajasta, että hän kirjoittaa ns. ”grimdark”-tyylistä fantasiaa, joka on tylyä ja rajua ja asiat eivät suju aina ihan parhain päin. Olin hiukan yllättynyt, kun kirja alkoi kovin tyypillisen nuorten fantasiakirjan tapaan: sankari on nuori mies (tai alussa oikeastaan poika), Yarvi, joka joutuu ottamaan yllättäen vastaan kuninkuuden, kun hänen isänsä ja isoveljensä kuolevat. Pojan toinen käsi on surkastunut, eikä hän ole ollut soturiksi kelpaava. Tarkoitus oli ollut että Yarvi siirtyy kirkon palvelukseen ja valtakunnan hallinnasta huolehtii aikanaan hänen uljas soturiveljensä. Mutta juuri ennen pappisvihkimystä tuleekin kutsu hoviin. Hovissa käsipuoli ja arka poika ei erityisen suurta suosiota saa, mutta hänen setänsä antaa kuitenkin tukensa, kun kruunu tuntuu kovin painavalta - kunnes sama setä heti ensimmäisellä sotaretkellä, joka on julistettu isän ja veljen kuoleman kostamiseksi, yrittää heti tappaa Yarvin. Hyvin täpärän pelastumisen jälkeen erinäisten sattumien tuloksena Yarvi löytää itsensä kauppalaivan soutuorjana, puuttuvasta kädestään huolimatta. Tämän jälkeen kirjan sävy kyllä jonkin verran synkistyy ja irtoraajoja ja äkillisiä väkivaltaisia kuolemia alkaa ilmaantua. Tästä huolimatta kirjasta tuli lukiessa varsin nuortenkirjamainen tunnelma. Kuten arvata saattaa sankari lopulta vapautui orjuudesta ja sai hyvityksen koville koettelemuksilleen. Kirjalle on pari jatko-osaakin, mutta tämä tarina loppui aika mukavasti tähän kirjaan, jatkot tapahtuvat ilmeisesti useampia vuosia myöhemmin.
Kirjan teksti oli sujuvaa, vetävää ja loppupuolella kyllä sellaista, että keskenkään ei ihan mielellään jättänyt. Mitään erityisen yllättävää tai normaalikaavasta poikkeavaa kirjasta ei kyllä löytynyt, mutta viihdyttävää kevytlukemista se kyllä tarjosi. Fantasiaa kirja ei oikeastaan ole, vaikka se tapahtuu ”mielikuvitusmaailmassa”, en muista huomanneeni ensimmäistäkään yliluonnollista tapahtumaa koko kirjassa.

397 s.

No comments: