Tuesday, November 20, 2018

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään (How to Stop Time)


A fairly philosophical novel about a man who ages extremely slowly, and has already lived for about 500 years. Well written and very engaging – a very readable book. It feels somehow very similar in style to “Humans” by the same author. Well worth reading.

Kertomus miehestä, ”Tomista” (hän on vaihtanut nimeää vuosisatojen kuluessa monesti), joka ikääntyy ulkoisesti noin yhden vuoden jokaista viittätoista vuotta kohden. Hän on syntynyt Ranskassa 1500-luvun lopulla ja työskentelee nyt Lontoossa peruskoulun historian opettajana. Hän on elänyt läpi vuosisatojen, kokenut noitavainot (joissa hänen äitinsä kuoli vesikokeen yhteydessä) ja historian kulun. Nuorena hänellä oli puoliso ja tytär, joiden luota hän joutui pakenemaan koska epäilyt noituudesta alkoivat levitä. Hänen tyttärensä omaa saman kyvyn kuin hän itse, ja vuosisadat hän on käyttänyt tyttärensä löytämiseen. Rikas, eritäin iäkäs ja varakas mies, Hendrich potee samaa ”sairautta” ja perustanut seuran, joka auttaa muita saman ominaisuuden omaavia, eli ”alboja” tai albatrosseja. Apu ei ole pyyteetöntä, vaan seuran tärkeimpiä tarkoituksia on estää se, että tieto albojen olemassa olosta tulisi julkiseksi. Yksi tapa tähän on ehdoton kielto rakastua kehenkään tavalliseen kuolevaiseen. Mutta koulussa on opettajatoveri, ranskanopettaja, jota kohtaan Tom alkaa tuntea jotain. Mutta rakkaus saattaisi uhata kohteensa henkeä, sillä Hendrich on salassa pitämisen suhteen armoton.
Kirja tapahtuu hyppien eri aikakausina, mutta juonellisesti tämä toimii hyvin, eikä aiheuta mitään sekaantumista missään vaiheessa. Suuri osa kirjasta on hyvin filosofis-tyyppistä pohdiskelua elämästä elämän pituudesta ja sen merkityksestä, samoin kuin rakkaudesta. Kirjassa oli hyvin paljon samankaltaisuutta kuin saman kirjailijan aikaisemmin lukemassani kirjassa ”Humans”. Asiat kirjassa lopulta järjestyvät parhain päin. Ainoa mitä jäin miettimään oli se, että miksi loppuvaiheessa Hendrich itse puuttui tapahtumien kulkuun toisella puolella maapalloa. Luulisi 80 vuotiaalta vaikuttavan ja oikeasti yli tuhat vuotta vanhan jo välttelevän moisia rasituksia.
Kirja oli hyvin vetävästi kirjoitettu ja nopea lukuinen, välillä piti oikein tarkistaa oliko tämä oikeasti täysimittainen romaani, kun hujauksessa Kindle näytti kirjan olevan jo puolivälissä.

363 pp.

No comments: