Saturday, January 12, 2019

Olli Jalonen: Taivaanpallo


Tuorein Finlandia-voittaja oli taas luettavana.
Tällä kertaa kyseessä oli historiallinen romaani, joka ei liity Suomeen millään tavoin, eikä Suomea tai suomalaisuutta mainita sanallakaan. Romaani kertoo St. Helenin saarelta kotoisin olevan nuoren pojan elämästä muutamien vuosia ajalta. Poika on tutustunut tähtitieteilijä Edmond Halleyhin, kun tämä on ollut tekemässä saarella havaintoja. Tämä antoi pojalla muutamia havainnointitehtäviä tehtäviksi poistuttuaan itse saarelta. Näihin tehtäviin poika suhtautui äärimmäisen vakavasti vuosien ajan ja piti tarkkaa kirjapitoa siitä mitä havaitsi. Saaren elämä muuttuu levottomaksi ja riskialttiiksi kun paineet protestanttien ja katollismieleisten välillä lisääntyvät ja saaren kuvernööri käyttäytyy yhä itsevaltaisemmin. Poika onnistuu äitinsä ja paikallisen pastorin tuella karkaamaan saarelta ja hakeutumaan uudelleen tri Halleyn palvelukseen Englannissa.
Kirja oli hienolla kielellä kirjoitettu eräänlaisena tajunnanvirtana nuoren pojan ajatuksia. Tässä tapauksessa tajunnanvirtaisuus ei kuitenkaan tarkoita vaikealukuisuutta kuten usein, vaan kaikkea muuta; kirja oli aavistuksenomaisen alkutakeltelun jälkeen erittäin luettava ja mukaansatempaava. Näkökulman on käytännössä koko ajan lapsen, joka ei aina ihan tiedosta mitä ympärillä tapahtuu, vaikka näitä tapahtumia kuvaakin, ja toisaalta lapsi ottaa rajutkin kokemukset vain aika luonnollisina osina elämäänsä juuttumatta niihin sen kummemmin. Kirjan taustalla ovat historialliset henkilöt ja tapahtumat ja lukiessa Wikipediaa tuli selailtua taustatietojen selventämiseksi useaan kertaan. Kokonaisuutena kirja oli elämys, ja sitä piti jopa hiukan jarrutella lukiessa, ettei se loppuisi lian pian, toisaalta pelkäsin hiukan loppua ja että siinä tapahtuisi jotain dramaattista. Ei olisi ollut syytä: loppu oli täysin tyydyttävä.

The winner of the latest Finlandia award is strangely a book which has nothing to do with Finland. It is a historical novel about astronomer Edmond Halley and about a young boy he encountered during his trip to the island of St Helena in 1676. The story is told as a sort of stream of consciousness by the boy. In spite of that, the book was extremely readable and enjoyable telling a good story with a background of real historical events.


461 s.

No comments: