Sunday, February 24, 2019

Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen (To Kill a Mockingbird #1)A well-known book, which left me slightly disappointed: I was expecting more. As such, a good description of life in 30s Alabama seen from the eyes of a young girl, but the first half of the book was a bit loose with the actual plot starting fairly late in the book. On the other hand, it was probably needed to get familiar with the world and characters, especially one who turned out to be very important at the end.

Kuuluisa kirja, yksi USA:n arvostetuimpia romaaneja.
Kirja kuvaa nuoren tytön näkökulmasta pienen Alabamassa sijaitsevan kaupungin tapahtumista muutaman vuoden aikana. Tytön isä on asianajaja, joka saa hoitaakseen valkoisen naisen raiskaamisesta syytetyn mustan miehen puolustamisen oikeudessa: tuon ajan Etelävaltiossa tämä on käytännössä täysin epätoivoinen tehtävä. Mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen, kuin suurin osa kaupungin asukkaista ajattelee.
Kirjan alku oli varsin hidas, kertoen lähinnä lasten leikeistä, naapureista ja yleisestä elämässä paikkakunnalla ja paikkakunnan ihmisistä ja persoonallisuuksista. Tämä oli sinällään kohtuulliseen kiinnostavaa ja osaltaan jopa loppuratkaisua valmistelevaa, mutta vaikutelmaksi tuli, että siinä olisi ollut kyllä hiukan supistamisen varaa. Varsinainen pääsisältö tuntui alkavan vasta noin puolessavälissä kirjaa ja terävin ydin sisältyi oikeastaan yhteen tai kahteen oikeudenkäyntiä kuvaavaan lukuun. Itselle jäi aavistuksen pettynyt olo kirjasta: tässäkö tämä nyt oli? Kirjassa oli tietenkin sujuvaa kuvausta tuon ajan elämästä. Kaikilla oli paikkansa, valkoiset ylimpänä, ”roskasakki” valkoisetkin mustien yläpuolella, etenkin omasta mielestään. Ristiveriset, jotka eivät kelvanneet kummallekaan rodulle, alimpana. Kielellisesti kirja oli hyvää, mutta ei erityisen poikkeuksellisella kirjoitettu. Pieni tyttö, joka ei aika ihan täysin ymmärtänyt, mitä ympärillä tapahtui, oli kertojana onnistunut ratkaisu, joka osaltaan ehkä etäännytti muuten ahdistavaa rasismia.

411 s.

No comments: