Sunday, March 7, 2021

Ikiyö (Antti Korpi #1) by Ilkka Remes


A Finnish techno-thriller involving a mix of nuclear weapons, Ebola, and Belgian atrocities in the Congo. A Finnish policeman who works for an EU crime prevention organization is the hero who saves the world. Very standard and average in its class. A fairly tired plot with several hard-to-believe details and very average writing. A decent, average way to spend some time. I most likely won't be reading other parts very soon.


Olen yhden Remeksen kirjoittaman kirjan lukenut aikaisemmin joskus vuosia, yli 10 vuotta, sitten. Tämä oli oman sarjansa ensimmäinen, joskaan sitä kirjasta ei huomannut. Henkilöhahmoja ei juuri esitelty, vaan annettiin oikeastaan kuva, että heidät olisi jo pitänyt tuntea. Ei siinä mitään, aika nopeasti ymmärsi kuka kukakin on. Päähenkilö, suomalainen poliisi Antti Korpi työskentelee EU:n puolisalaisessa korkean tason rikosten selvittely- ja estämisyksikössä. Suomessa tapahtuu turvakuljetuksessa olleen panssariauton häikäilemätön ryöstö. Lukija saa heti tietää, että ryöstön kohteena ei ollut auton sisältö, vaan auto itse. Autoa käytetään kuljettamaan pieni ydinpommi Venäjältä EU:n puolelle. (ihan täysin ei selvinnyt mihin siinä ko. panssariautoa, jonka ryöstö aiheutti useampia isoja ja turhia riskejä, oikein tarvittiin.) Tiedustelun kautta Antti saa pientä vihjettä siitä ketkä asiassa voisivat olla mukana ja matkustaa näiden henkilöiden kanssa samalla laivalla Saksaan, mukanaan nuori poikansa. Ainahan sitä lapset otetaan väijyreissuille mukaan. Tämän jälkeen asiat kiihtyvät parhaaseen klassiseen teknotrillerityyliin, niin että lopulta uhattuna ei ole vain Antti, vaan myös hänen poikansa ja myöhemmin luonnollisesti koko maailma. 

Kirjassa oli kohtuullisen kiinnostava juoni, mutta jotenkin se ihan täysillä temmannut mukaansa. Ehkä kirjoitustyyliin ja juonen tietynasteinen kuluneisuus yhdistyneenä kerronnan ja kieliasun vahvaan keskitasoisuuteen vaikuttivat. Mitään suurta elämystä tästä ei saanut, eikä kovaa kiirettä tullut kirjailijan muita kirjoja lukujonoon laittaa. Kirja oli vakaata Dan Brown tasoa. Yksittäisiä laiskoja virheitä löytyi: Uv valo ei estä viruksien lisääntymistä pinnoilla vaan korkeintaan tappaa ne - virukset kun eivät lisäänny pinnoilla. Hepariini ei estä verenvuotoja, vaan veritulppia.  

479 pp.




No comments: