Saturday, April 24, 2021

Gustaf Skördeman: Geiger


A grandmother gets a coded message by phone. She shoots her husband in the head with a silenced gun and starts a long, prepared, complicated operation. This involves spying, extortion, and money traps by exploited and drugged teens, sleeper agents, terrorism, and several murders. The plot is kind of hard to believe, and there was not even a single slightly sympathetic character. A fast and entertaining book to read though, in a pulpish way.  


Hesarin viikon kirjana tarjolla ollut dekkari. Kirja alkaa, kun aika tavanomaisen tuntuinen isoäiti vastaa lankapuhelimeen, kuulee koodisanan ja kaivaa laatikostaan pistoolin, jolla ampuu pitkäaikaista aviomiestään takaapäin päähän. Tämän jälkeen hän kaivaa kylpyhuoneen kätköstä piilotetun rahakätkön, jossa on myös vääriä henkilötodistuksia ja poistuu pikaisesti paikalta. Kun tapettu mies löytyy, oletuksena on, että nainen on siepattu ja häntä aletaan laajalti etsiä.

Kirjan tarina on täynnä vakoilua, salaisia henkilöllisyyksiä ja yllättäviä käänteitä. Uskottavuuden kanssa on kirjassa huomattavia ongelmia. Aikamoisia kummallisuuksia kirjassa muutenkin on, esim. moottoripyöräilijät käyttävät nähtävästi kypärää, jotta näyttäisivät vaarallisilta. Myös vuosikausia, vähintään 5, todennäköisesti 10, mahdollisesti 15 vuotta latoon kätkettynä ollut auto lähtee vain akku lataamalla heti käymään. Täysin tyhjäksi päässyt akku olisi tietysti vain romutettavaksi kelpaava, vuosia seisonut bensiini ei toimisi, samoin moottori jonkin 10 vuotta seisseen öljyn jäljiltä todennäköisesti suunnilleen rähähtäisi - tietysti jos kovettuneet moottorin hihnat eivät jo ennen olisi pettäneet ja aiheuttaneet täystuhoa. Varsinainen juoni kirjassa on uskottavuudeltaan ihan samaa tasoa autoteknisen tietämyksen kanssa. Tarina on sinällään vetävä, kunhan sen logiikkaa eikä vuosikymmenten perhe-elämää kestäneitä poliittisia lojaalisuuksia ja umpisokeaa ajattelutyyliä lasketa. Ainoakaan kirjan hahmoista ei ollut mitenkään miellyttävä tai sympaattinen. Kioskikirjan maku tästä kirjasta jäi. 

377 pp.



No comments: