Friday, July 30, 2021

Jari Salonen: Kuokkavieraat

Autokuuntelussa vaihtelun vuoksi uusi sarja. Mahtihäissä ylimääräisenä ohjelmanumerona on morsiamenryöstö. Paikalle ilmaantuu joukko merirosvoiksi pukeutuneita miehiä, jotka sieppaavat morsiamen maastoautoon ja ajavat tiehensä. Juhlaväki alkaa huolestua, kun morsian ei palaa, ja viimeistään siinä vaiheessa, kun morsiamen miljonääri-isälle tulee lunnasvaatimus poliisi alkaa tutkia asiaa. Komisario Jukka Zetterman on ollut keskusrikospoliisista lähes hyllytettynä sen jälkeen, kun hän kuulustelussa iski ylimieliseltä nuorisorikolliselta hampaat kurkkuun. Hän on komennettu avustamaan tutkimuksissa paikallispoliisia pikkujutuissa aina sinne missä on tarvittu. Nyt hän on ollut Lauttalan pikkukaupungissa tutkimassa murtosarjaa. Paikkakunnalta löytyy poltettuna kidnappauksessa poltettu auto ja myöhemmin pikkutielle pysäköidystä traktorista löytyy kaksi kuoliaaksi ammuttua ja yksi hengenvaarallisesti loukkaantunut. Zetterman tutkii tapauksia uutterasti, vaikka hänet lopulta hyllytetään koko tapauksesta. 

Mielenkiintoinen aloitusosa sarjalla. Zetterman on jo iäkkäämpi mies, jolla selkä pyrkii pettämään ja avioliitto on käytännössä jo pettänyt kun vaimo on muuttanut Osloon eikä yhteyttä pahemmin ole pitänyt. Mies on pääosin hyväntahtoinen, mutta osaa piruilla tarvittaessa, eikä oikein siedä saamatonta ylimielisyyttä. 

Juoni on pääosin hyvin punottu, mutta se ei ollut mitenkään erityisen vaikeasti arvattavissa ja pääpiirteet siitä itse keksin suhteellisen varhaisessa vaiheessa. Tämä ei kuuntelunautintoa pahemmin kuitenkaan haitannut. Pientä tiivistystä ehkä paikoitellen kirjaan ja juoneen olisi voinut tehdä, jonkin veran rönsyjä ja tarpeetonta jaarittelua tuntui paikoitellen olevan. Kyseessä oli kumminkin ihan mukava aloitus uudelle sarjalla ja Zetterman itse vaivoineen on piristävä poikkeus toimintasankarina toimivien päähenkilöiden asemasta. 


The first part of a new series. The man character is an oldish policeman who works for the National Bureau of Investigation. He is currently working as a “special liaison for local police” which actually means that he must work on whatever mundane job he is given, anywhere in the country. The command for that job happened after he lost his temper during an interrogation and the suspect lost a few of his teeth.  

A bride has been kidnapped during the wedding reception. At first, the guests thought that the kidnapping was just a wedding prank, but when she didn’t return, they got worried. When her millionaire father got a ransom note, it was obvious something more than a prank was going on. 

A  nice first novel with an interesting main character who is already close to retirement age.  The plot was reasonably interesting even though I pretty much guessed what was going on at an early stage. The writing was satisfactory, even though the story could have been a little tighter, and there were some unneeded asides.  Anyway, I have already bought the next part in the series.

368 pp. 

No comments: