Sunday, August 22, 2021

Leena Lehtolainen: Jälkikaiku (Maria Kallio #15)


Uusin Maria Kallio -romaani. Maria työskentelee nyt yksikössä, joka selvittelee etenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuneita rikoksia. 

Nuori maahanmuuttaja löytyy kuolleena, häntä on lyöty voimakkaasti päähän jollain tylpällä esineellä. Nuori näyttää aluksi pojalta, mutta ruumiinavauksessa paljastuu, että kyseessä on tytön ruumis. Kyseessä on ollut transseksuaali, jolla sukupuolen vaihdos on ollut kesken - hormonihoidot on aloitettu, mutta mitään leikkauksia ei oltu ehditty tehdä. Onko kyseessä viharikos maahanmuuttajia tai transseksuaaleja kohtaan? Vai ovatko nuoren omat sukulaiset tai maanmiehet loukkaantuneet vahvasti kulttuurin normeja rikkovasta käyttäytymisestä?

Osapuilleen normaalia tasoa sarjalleen, ei ainakaan keskitason yläpuolella. Kieli on keskinkertaista, juoni on ihan vetävä, mutta ehkä turhahkoja sivujuonia hiukan liikaa mukana, sivumäärässä ja kerronnassa olisi ollut napakoittamisen varaa. Kevyttä, nopeaa kesälukemista, ei sen enempää tai vähempää. Taas kerran kirjassa oli muutamia täysin typeriä yhteensattumia, jotka kiusasivat. Ihan sattumalta kissa sattui löytämään perusjuoneen liittyvän irtokorvan ja pudottamaan sen juuri Marian keittiöön? Blääh. Eikä tämä varsinaisesti ainoa  juonen kannalta tärkeä “sattuma” ollut - kyseessä on aika laiskaa kirjoittamista.   


The next book in Maria Kallio series. She is a policewoman who at the moment leads a special task group about crimes against children and adolescents. A young refugee is found beaten to death. The victim, who at first looks like an adolescent boy, turns out to be a transexual female to male with no corrective surgeries done yet. Who killed him? Someone hating refugees? Someone hating transsexuals? Someone from his own family circle who wasn’t happy with his behavior breaking cultural norms?  Light, but entertaining whodunnit style of book, the writing isn’t perhaps the best, but it was easy to read and enjoy between more demanding books.

396 pp. 

No comments: