Wednesday, July 5, 2023

Jarkko Sipilä: Luupuisto (Takamäki #14)

 

Komisario Koskinen-sarjassa seuraava. Sienestäjä löytää Keskuspuistosta luun, joka osoittautuu olevan ihmisen käsivarren luu. Ruumiskoira löytää lähistöltä haudatun ruumiin, jolla yllättäen on molemmat kädet tallella, joten kyseessä ei ole sama henkilö. Montako ruumista puistossa oikein mahtaa olla? Tämä jälkimmäinen ruumis paljastuu nopeasti olevan lähistöllä asunut alkoholisti, joka on kuollut luonnollisista syistä. DNA-tutkimuksella paljastuu, että käden luu on peräisin pikkurikollisesta, jonka katoamista jo kuukausia sitten ei kukaan ole huomannut ja josta kukaan ei ole ollut kiinnostunut; jopa rikollisten parissa tätä on pidetty mitättömyytenä ja luuserina, jolla ei ystäviä juuri ollut. Häntä pidetään jopa niin mitättömänä, että hänen tappamisensa herättää rikollisten piirissä ihmetystä – ei sellaisen luuserin takia kukaan tappamisen ja vankilan riskiä ottaisi. Poliisien tutkiessa miehen taustoja selviää, että tämä oli hieman liian kiinnostunut kovin nuorista naisista tai pikemmin tytöistä. Olisiko tämä ollut syynä murhatuksi tulemiseen? Useampi muukin epäilty tai tiedetty pedofiili on kadonnut, mutta pääosin kyseessä näyttävät olleen onnettomuudet. Taas kerran hyvällä ja huolellisella poliisityöllä ja sopivalla tiedottajien kuulemisella asiat ratkeavat, ennen tätä ataripoliisi Suhonen joutuu taas kerran kovan paikan eteen. 

Erittäin sujuvaa kerrontaa, on selvästi sarjassaan keskitason yläpuolella oleva kirjana. Mukana paikoitellen oli ehkä hiukan enemmän huumoria, kuin monessa muussa aikaisemmassa kirjassa. Poliisin valtuuksien ja tiukentuvan tietosuojan ja lisääntyvän byrokratian arvostelua oli runsaasti mukana, kuten muutamassa (kaikissa?) aikaisemmassakin sarjan kirjassa. 


This time, Takamäki and his police department try to solve the mystery of a human bone found in a city forest. No other bones are found at the site. DNA shows that the bone belonged to a low-level criminal with no friends. Even the other criminals didn’t really have any interest in him, and informants are slightly surprised to hear he was killed – they didn’t consider him worth even the trouble of killing. Turns out that the man had an unhealthy interest in teenage girls. Is that the reason he was killed?   

A pretty good, above-average installation in the series. Once again, the description of careful and diligent police work was excellent.  There was a bit more humor than in some of the other parts of the series. The criticism of bureaucracy and the limitations governing bodies give to police work was one important subject in the book – just like in the previous ones.

251 pp.


No comments: