Wednesday, January 18, 2023

John le Carré: Mies kylmästä ( The Spy Who Came in from the Cold)

 

Vakoilusta kertova kirja, tätä tyylilajia en juuri ole lukenutkaan pitkään aikaan. Alec Leamas on britti, joka on ollut vastuussa Berliinissa tapahtuvasta vakoilusta 50-60 -lukujen vaihteessa. Agentti, josta hän on ollut päävastuussa jää kiinni ja ammutaan hänen yrittäessään paeta Länsi-Berliinin puolelle. Vakoojan paljastumisen ja tappamisen takana on Itä-Saksan vakoilun pääkiho, Mundt. Alec kutsutaan takaisin Lontooseen hoitamaan hanttihommia. Hänen elämänsä vaikuttaa suistuvan raiteiltaan, viinaa menee liikaa, työt jäävät tekemättä, rahaakin hiukan katoaa. Potkujen jälkeen viinaa kuluu entistä enemmän ja työtä löytyy vain hanttihommista ja lopulta pahoinpitely ja vankilareissu vievät miehen ihan pohjille. Jolloin hyvin ystävälliseltä vaikuttava mies ottaa häneen yhteyttä ja tarjoaa tietä ulos tukalasta tilanteesta. Tarvitsisi vain kertoa yksityiskohtaisesti mitä hän tietää Brittien vakoiluorganisaatiosta… Eli nyt Leamasin tavoite on saavutettu - koko alamäki oli etukäteen suunniteltu ja tähtäimenä oli päästä itäpuolen vakoilusysteemiin sisään, tavoitteena suistaa Mundt tehtävistään. Mutta vakoilussa asioilla on tapana mutkistua, kuka loppujen lopuksi on huijaamassa ketä?      

Suhteellisen lakonisella, toteavalla suoralla tyylillä kirjoitettu kirja, joka on selkeä luettava, mutta jaksaa yllättää useaan kertaan. Kovin montaa kovin sympaattista hahmoa ei kirjassa ole, ja vähän kaikki joutuvan pohdiskelemaan tekojensa seurauksia. Oikeuttaako hyvä päämäärä epäeettiset teot? Ja jos ne oikeuttavat, niin missä on raja? Onko jokin raja? Hyvä ja mieleenjäävä kirja. 


A book about a former intelligence officer whose life has gone very wrong after a traumatic event. Alcohol, some embezzlement, poor jobs, and finally a prison sentence. Will he sell his secrets when the East German spies arrive? Or was it all a setup? And who was setting up who? An excellent book that is written in a clear, laconic style. Do ends justify the means? And to what kind of means are people prepared to go, and at what cost?

304 pp. 

No comments: