Saturday, August 26, 2023

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys


 Nainen palaa Lappiin tiesulkujen läpi vanhaan kotikyläänsä. Aluksi oletin, että tapahtumat ovat tulevaisuudessa jonkin eko- tai muun katastrofin jälkeen ja pohjoinen on tämän vuoksi lähes suljettu. Rajan tiesululla ilmoitetaan, että mitkään vakuutukset eivät ole rajan ylittämisen jälkeen voimassa. Kirjan loppua kohden selvisi todennäköisempänä selityksenä se, että alue on suljettu siellä liikkuvien kummien voimien ja olentojen vuoksi.

Naisen tarkoitus on pyytää vanhan kotinsa lähellä olevasta  lammesta hauki; tämä on tehtävä, jonka hän on tehnyt jo monena aikaisempana vuonna. Hänen henkensä on kiinni tehtävän onnistumisesta. Mutta nyt tämän tavoitteen tielle ilmaantuu vaikeuksia, sillä jostain syystä itse Näkki on muuttanut lampeen ja on ottanut kalan henkilökohtaiseen suojeluunsa. Nyt kala ei enää ole ihan helposti kalastettavissa. Tästä saa alkunsa melkoinen tapahtumien vyöry, joka on täynnä toinen toistaan kummempia olentoja, taikoja, tietäjiä ja kirouksia. Kummien olentojen mukaan mahtuu myös vilahdus eräästä Neil Gaimanin Sandman-sarjasta peräisin olevasta vierailevasta tähdestä. Kirjan juonta on vaikea kuvailla kovin tarkasti - eikä sillä niin paljoa ole edes merkitystä, enemmän tarina pohjautuu juuri hengästyttävään uskomattomien tapahtumien sarjaan, jonka henkilöt ottavat vastaan yhtään sen enempää asioita ihmettelemättä. Zombiemaisena otuksena puunoksista ja -juurista pääosin koostuvana henkiin herätetty jättikokoinen satoja vuosi sitten elänyt tietäjä, joka uhkaa syödä ihmisiä - no joo - mitäs tuossa niin omituista on, että sitä suuremmin kummastella tarvitsisi? Hahmojen kuvaus ja heidän ominaisuutensa toivat vahvasti mieleen Hayao Miyazakin Henkien kätkemä elokuvan. Kaikissa hahmoissa, jopa ”pahiksiksi” luokiteltavissa oli samanlaista leppoisan letkeää sympaattisuutta perusolemuksessaan. Kielellisesti kirja oli aika mehukasta luettavaa, eri hahmojen puhetyyli oli omaperäistä ja mukavan huvittavan murteellista. Melkoinen yllätys kirjaksi; hyvä lukukokemus ja omaperäistä fantasiaa, aloittaessani kirjaa en tiennyt juuri lankaan mistä kirjassa oli kyse. Myös päähenkilön syyllisyyden piinaama suhde vanhaan rakastettuunsa toi kertomukseen oman kiinnostavan säväyksensä. 

 

A woman returns to her home in the northern part of Finland. On the way, she passes a roadblock that informs that all insurance will be void after this line, so there might be something going on beyond that line. The woman has a chore to do – she must catch a pike from a pond near her old home during the next week or so, or she will die.

She has done that every year for several years. This time, things won't be as easy as before. A nixie, “Näkki”, has taken the pike to his protection and states that it won’t be harmed, no matter what. But due to a curse, she MUST get the fish. This is a starting point for a very strange tale filled with some very, very strange creatures, mages, and curses. Even one character from Neil Gaiman’s Sandman makes a short cameo. The language is a fascinating mix of dialect and spoken language. All the characters, even the evil ones, have a strong, easygoing, matter-of-fact behaviour that reminds me somehow of the movie "Spirited Away" by Miyazaki. The characters also take all strange happenings and monsters in stride. A witch who has been dead for centuries and who is awakened in a giant zombielike body: well, that happens. No reason to be confused or even too alarmed. A good and pretty unique book.        

280 pp. 

No comments: