Wednesday, September 15, 2010

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 2 - Under the North Star 2A second part of one of the national epics of Finland. The book follows the live of one small village concentrating on one family. This part cover about 15 years concentrating on the tragic and very bloody events of the Finnish civil war.


Toinen osa Väinö Linnan trilogiaa.
Tämä osa kattaa kansalais/sisällisodan ajan ja sitä edeltävät tapahtumat. Tarinaa seurataan paljolti yhden perheen, Koskeloiden kautta. Päähenkilöksi muodostuu Koskelan Aleksi, joka luotettavana henkilönä valitaan punakaartin paikallisen osaston johtoon, ja joutuu tässä toimessaan pahasti paikkakunnan talollisten hampaisiin. Myöhemmin oltuaan punaisten armeijassa joukkueen johtajana hän joutuu vankileirille (pelastaen samalla henkensä, kun ”vähäisemmät” kapinalliset ammutaan muitta mutkitta.) Tuskin hirveästi spoilaa, jos sanoo, että kirjan lopussa Akseli vapautuu leiriltä lähes kuoliaaksi nääntyneenä.
Kirjan alkupuoli oli varsin hajanainen ja episodimainen. Henkilöiden lukumäärä tuntui myös liian suurelta, ja vaikka ensimmäisen osan lukemisesta ei ollut kulunut vielä vuottakaan aikaa, niin oli välillä vaikea muistaa sivuhenkilöistä kuka oli kuka. Ehkä osaltaan asiaan vaikeuttaa myös se, että henkilökuvaus ei vaikuta Linnan parhaimmalta osaamisalueelta. Osa henkilöistä tuntui aika yksiulotteisilta, pahiten tämä tuntui Elinan kohdalla. Vaikka hän on päähenkilön puoliso, ja kirjan tärkein naishahmo, niin hän jäi kyllä hyvin luonnosmaiseksi henkilöksi. Jotenkin tuntui, että henkilöiden kuvaus toimi edellisessä osassa paremmin. Kirja parantuu huomattavasti siinä vaiheessa kun sota varsinaisesti alkaa. Tällöin kerronta muuttuu yhtenäisemmäksi, valitettavasti taas lopussa kun ollaan sodan jälkimainingeissa hajanaisuus ja episodittaisuus palaa takaisin ainakin osittain.
Kielellisesti kirjan teksti on elävää ja mielenkiintoista kansan kieltä. Negatiivisessa mielessä huomioita kiinnittivät taas pitkät poliittiset puheet, joita tähänkin kirjaan oli sanasta sanaan liitetty aivan kuin aikaisempaankin osaan. Eivät ehkä aivan yhtä pitkiä ja tylsiä kuin edellisessä osassa, mutta ihan riittävästi kerronnan kulun pysäyttäviä kuitenkin. Parhaiten kirja toimii elävänä historian kuvauksena, ja innosti minutkin lueskelemaan tuon ajan historiaa hiukan tarkemmin Wikipediasta ja muistakin lähteistä.

526 s.

No comments: