Thursday, January 24, 2013

P. D. James: Todistajan kuolema (Death of an Expert Witness)


A detective story which is written in classic Agatha Christie style. The writing was too descriptive and rambling for my taste, the motive for murder[s] wasn't good enough and some of motivations of the characters weren't very believable. Not really my cup of tea.


Salapoliisitarina, joka tapahtuu lajityypillisesti Brittiläisellä maaseudulla. Pienen kaupungin rikoslaboratorion yksi päätutkijoista on murhattu työnsä äärellä. (tosin murha tapahtuu vasta kymmenien sivujen jaarittelun jälkeen). Kuka on syyllinen ja kuinka hänet saadaan kiinni, kun on otaksuttavaa, että tekijä tuntee hyvin rikostutkimuksen menetelmät. Syyllisen on näet pakko olla joku, joka pääsee lukittuun tutkimuslaboratorioon. Taattuun dekkarityyliin mahdollisia syyllisiä on runsaasti; kaikilla tuntuu olleen jotain syytä murhan tekemiseen, mutta juuri kenelläkään ei oikein riittävän hyvää syytä ja vielä kun kenelläkään ei näytä olleen edes kunnolla mahdollisuutta tekoon, on syyllisen löytäminen vaikeaa. Tosin vielä senkin jälkeen kun syyllinen löytyy, motiivi murhiin jää mielestäni aika heikosti perustelluksi.

Vanhanaikainen Agatha Christien tyyliin kirjoitettu salapoliisikertomus. Ensimmäinen kirja, jonka olen lukenut tältä kirjailijalta. Henkilövalikoima teoksessa on hyvin runsas ja huonolla nimimuistilla minun oli ajoittain vaikea muistaa kuka oli kuka. Kaikkien henkilöiden käyttäytyminen ei aina ollut mielestäni kovin loogista, esimerkiksi muutamat kirjassa olleet lapset ja nuoret tuntuivat käyttäytyvän ainakin noin 5 vuotta ikäänsä lapsellisemmin. Muutekin useamman hahmon toiminta kirjassa ei mielestäni ollut ihan järkevää, mutta toisaalta paradoksaalisesti henkilöhahmot olivat kyllä elävän tuntuisia. Mielestäni kirja oli kuitenkin pahasti ylipitkä ja löysän tuntuisella ylikuvailevalla tyylillä kirjoitettu ja todennäköisesti tulee jäämään viimeiseksi lukemakseni tämän kirjailijan teokseksi.

399s.

No comments: