Sunday, February 10, 2013

Seppo Jokinen: Räätälöity ratkaisuA police procedural which happens in my home town. A smooth writing and entertaining plot which involves a murdered preteen and corrupt business consultants.


Toinen lukemani Komisario Koskinen kirja. Kirjan valitseminen oli osittain kokeilu siitä, miten Elisa kirjasta ostetun kirjan siirtäminen Kindleen onnistuu. Elisa kirjassa näyttä olevan joitain hieman vanhempia teoksia varsin kohtuulliseen – e-kirjaksi jopa halpaan – hintaan. Kiusantekona nämä halpakirjatkin ovat Adoben DRM:llä suojattuja, eivätkä ole suoraan Kindleen siirrettävissä. Pienellä taustatutkimuksella kuitenkin selvisi, että ko. suojaus ei ole erityisen vahva ja on helposti purettavissa. Ilmaisohjelmana on ladattavissa ePUBee-niminen ohjelma, joka suojaus purkautui käytännössä automaattisesti. Vielä piti kirjan formaatti vaihtaa toisella ilmaisohjelmalla, Calibrella, Kindlen ymmärtämään formaattiiin. Tämän jälkeen ei tarvinnut muuta kuin lähettää tiedosto sähköpostilla omaan Kindleen, jolle se sitten ilmaantui automaagisesti.

Varhaisteini-ikäinen poika on löytynyt kuolleen rautatieltä. Paljastuu, että hän oli ollut kuolleena jo tunteja ennen kuin jäi junan ruhjomaksi. Lukija tietää jonkin verran enemmän kuin tutkivat poliisit: poika oli ollut mukana vanhuksiin kohdistuvissa ryöstöissä ja joku tuntematon oli saanut hänet kiinni ja surmannut puolivahingossa. Toisena tarinajuonteena seurataan konsulttifirmaa, joka huolehtii siitä, että urakat päätyvät ”oikeille” yrityksille. Yrityksen luottokonsultti saa suureksi yllätyksekseen firman toimitusjohtajalta yllätyspotkut, joka johtaa eskaloituvaan kostonkierteeseen miesten välillä. Kirjan loppua kohden juonilinjat yhdistyvät varsin hyvin joitain pikkuasioita lukuun ottamatta.

Sujuvasti kirjoitettu vetävä viihderomaani, josta oli hieno bongailla Tampereen paikannimiä. Huomattavasti parempi kirja kuin Koskinen ja taikashow, joka oli edellinen lukemani sarjan teos.

301 s.


No comments: