Sunday, August 3, 2014

Steven Hall: Haiteksti (The Raw Shark Texts)


A story about a man chased by a conceptual shark, which eats memories. A surreal, but fun book, which offers many possible ways to interpret what happens. Not a book you should think too much while reading, that would just cause headache. Just jump in the boat and enjoy.

Mies herää kotoaan muistamatta mitään entisestä elämästään. Hän löytää kirjeen, jossa kehotetaan soittamaan tiettyyn numeroon. Numeroon vastaa psykiatri, joka kertoo, että mies on menettänyt muistinsa jo useampaan kertaan ja nyt sama näyttää tapahtuneen jälleen. Taustalla on traumaattinen tapaus, jossa miehen tyttöystävä menehtyi lomamatkan aikana. Kotoa löytyy myös kirje, jonka mukaan psykiatria ei pidä uskoa ja häneen ei tule luottaa, eikä hänelle missään nimessä saa kertoa tulevista kirjeistä. Myöhemmin päivittäin kotiin tulee kirjeitä, joita mies on nähtävästi itse kirjoittanut. Heti hän ei niitä lue, mutta kun lopulta niihin perehtyy paljastuu, että hän on kontekstuaalisen hain uhri. Hai ahdistelee ihmisiä ja syö heidän muistonsa. Ja kun hain uhriksi on kerran joutunut, ei enää pakoon pääse. Hai lopulta ui jopa kirjan sivuille, kirjaimellisesti.
Hyvin erikoinen kirja, jonka voi lukea monella eri tasolla, dekkarina, fantasiana tai kirjallisuusteoreettisena metafiktiona. Kaiken kaikkiaan kyseessä on hyvin surrealistinen teos, jota ei lukiessa liikaa kannata miettiä, tulee vain pää kipeäksi. Parasta on hypätä vauhtiin mukaan ja antaa mennä ja näin luettuna kyseessä on hieno ja kiinnostava lukukokemus, joka tuntuu paranevan metatekstuaalista loppuaan kohden. Mikä mahtaa olla hainmetsästyksen kultturaalinen idiomi nykyään? Tappajahai-elokuva tietenkin, jota kirjan loppu kopio/varioi hyvin yksityiskohtaisesti. Nopeasti luettava, ajatuksia herättävä kirja.

518 s.

No comments: