Thursday, September 24, 2015

Robert Galbraith: Silkkiäistoukka (The Silkworm)


A detective novl which was written by J. K. Rowling with a pen name. A very good and smoothly running book – the writing was more adult and better that in the Potterverse. All characters were interesting with well-formed personalities. An enjoyable read.


J.K. Rowlingin salanimellä kirjoittama aika klassisen tyylinen dekkari. Kyseessä on toinen osa sarjasta. Ensimmäistä en ollut lukenut, mutta se ei juuri haitannut tarinaan sisään pääsemisessä. Afganistanissa jalkansa menettänyt sotaveteraani toimii yksityisetsivänä. Häntä avustaa tarmokas sihteeri, jolla on haaveita enemmästä kuin pelkästä sihteerinä olosta, vähintään avustavana etsivänä toimimisesta – ehkäpä ainakin tiedostamattomasti myös etsivästä itsestään – vaikka kihlautuminen poikaystävän kanssa on ihan tuore.

Hermostunut nainen palkkaa etsivän etsimään puolisonsa. Puoliso on kirjailija, joka kadonnut julkisuudesta kokonaan. Onko kyseessä julkisuustemppu ennen uuden kirjan julkaisua vai onko kyse jostain muusta? Pian paljastuu, että uusi tulossa oleva kirja on aiheuttamassa skandaalin, sillä siinä pilkataan armotta käytännössä kaikkia kirjailijan ystäviä ja muita kirjamaailmaan liittyviä henkilöitä. Ja sitten kirjailija löytyy kuolleena, erittäin kuolleena. Kuka ärtyi käsikirjoituksesta niin pahasti?
Erittäin hyvä ja hyvin kirjoitettu dekkari, jossa oikeastaan kaikki henkilöhahmot olivat persoonallisia ja kiinnostavia, kaikilla oli oma historiansa ja oma luonteensa sopivilla harmaan sävyillä. Toiminta on vetävää, paikoitellen yllättävänkin rajuja piirteitä omaavaa tällaiseen tyylillisesti aika klassiseen dekkariin. Rowling tuntuu kyllä osaavan kirjoittaa muutakin kuin nuortenfantasiaa – tämä on paremmin ja sujuvammin ja selkeästi aikuisemmalla kielellä kirjoitettu kuin Harry Potterit. Oikein viihdyttävä ja suositeltava kirja.

459 s.

No comments: