Thursday, October 29, 2015

Andy Weir: Yksin Marsissa (The Martian)


An extremely entertaining survival tale about a man who was left behind on a Mars mission. A surprising fun and even funny book in spite of escalating emergencies.

Mars-retkikunta joutuu keskeyttämään tutkimusmatkansa jo alkuvaiheessa. Evakuoinnin aikana yksi astronauteista loukkaantuu ja koska hänen biomonitorointilaitteensa rikkoutuvat. Retkikunnan muut jäsenet olettavat että hän on kuollut ja pakenevat planeetalta. Kun mies myöhemmin tulee tajuihinsa, hän on yksinäisin ihminen maailmanhistoriassa, ainoana kokonaisella planeetalla. Mitä tehdä? Hänellä on käytössä retkikunnan varusteet melkein koskemattomina, mutta tulisi kulumaan vuosia ennen kuin avun saaminen olisi edes teoriassa mahdollista. Kunnon tiedemiehenä ja insinöörinä niin pitkään kuin on elämää, on mahdollista ainakin yrittää käyttää älykkyyttä, soveltamiskykyä ja tieteellistä koulutusta selviämisen pitkittämiseen. Kun saa lisää aikaa, saa lisää mahdollisuuksia kehittää ratkaisuja joilla saa lisää aikaa.
Kirja on kekseliäisyyden ja tieteellisen soveltamisen ylistystä – ja hyvin viihdyttävää sellaista. Paikoitellen tosin laskelmista tuli pientä yliannostusta, mutta minä-muotoinen yllättävän vitsikäs kerronta oli sen verran vangitsevaa, että tämä ei suuri ongelma ollut. Nopeasti luettava ja kiinnostava kirja, joka houkuttaa kirjasta tehdyn elokuvan menemään katsomaan. Suosittelen ehdottomasti, ainakin jos Mars-tutkimus ja Nasa yhtään tuntuvat kiinnostavilta. Virheitäkään en juuri huomannut, ainoa hiukan ärsyttävä oli väite siitä, että pakkanen tappaa bakteerit. Tämähän ei paikkaansa, jos pitäisi, niin pakastaminen olisi varsin kätevä keino ruuan steriloimiseen -mutta mitäs pienistä.

392 s.

No comments: