Tuesday, December 29, 2015

Robert Galbraith (J. K. Rowling): Käen kutsu ( The Cuckoo's Calling)


The first part of a detective series which is written by J.K. Rowling using an alias. A pretty good book with very fascinating and interesting characters. The second book in the series is better, though.

Ensimmäinen osa J.K.Rowlingin salanimellä kirjoittamasta Cormoran Strike-kirjasarjasta, Sarja kertoo yksityisetsivänä toimivasta jalkapuolesta entisestä sotapoliisista. Toisen osan olin jo lukenut aikaisemmin ja nyt tämä ensimmäinen täytti mukavasti tästä kirjasta jääneitä pieniä juoniaukkoja ja täydensi mielikuvaa päähenkilöiden persoonallisuudesta ja taustatarinaa.
Cormoran tutkii rikkaan ja kauniin mallitytön kuolemaa. Poliisi piti kuolemaa itsemurhana, mutta tytön velipuoli haluaa että asiaa selvitetään tarkemmin. Hän alkaa tutkia tytön viimeisten päivien tapahtumia ja erikoisia sattumia näistä sitten löytyykin. Salapoliisityössä apuna hänellä on tilapäistyötä välittävästä yrityksestä lähetetty nuori nainen, joka juuri mennyt kihloihin. Nainen on aina salassa haaveillut salapoliisin työstä, ja huomaa että tuleva vakavammin otettava ja paremmin palkattu toimistotyö ei oikein tunnu houkuttelevalta, vaikku sulhanen kovasti paremmin palkatusta ja vakaamasta työpaikasta yrittää vihjailla. Yhteistyöllä asiat sitten vähitellen selviävät ja murhaaja on yllätys. (itse tosin oli vahvat epäilyt tekijästä jo aika pitkään, ainoa vain, että motiivi oli auki). Kirjasta huomasi jonkin verran, että Rowling yritti ylläpitää mielikuvaa siitä, että kirja on miehen kirjoittama. Sen verran usein vaatteiden läpi kuullottavat tai muuten vain vilahtelevat söpöt nännit kirjassa mainittiin. Toisessa osassa, jolloin kirjoittajan henkilöllisyyden salaisuus oli jo paljastunut, ei tätä niin paljoa tuntunut esiintyvän. Kirja oli oikein mainio, mutta ei ehkä aivan yhtä hyvä kuin sarjan toinen osa. Ehkä jonkin asteista pientä tiivistämistä olisi voinut tehdä. Päähenkilöt oli kuitenkin kuvattu erittäin hienosti, ja henkilökuvaus oli kirjan selvästi parasta antia. Seuraavaa, eli sarjan kolmatta osaa odottelen mielenkiinnolla.
463 s.

No comments: