Tuesday, August 30, 2016

Riikka Pulkkinen: TottaA story about an old woman who is dying from cancer and her family. Interspaced with the events happening “now” are events from 50 years ago when the husband had an affair with a young woman who was hired as a nanny. A good book about family relations and secrets.

Kirja on kuunneltu äänikirjana automatkoilla.

Eläkkeellä oleva psykologian tutkija on sairastunut parantumattomaan syöpään. Hänen pitkäaikainen puolisonsa, kohtalaisen kuuluisa taiteilija, heidän lääkärityttärensä ja tämän lapset hoitavat sairasta naista kotona viimeisinä kuukausina. Nykyhetken tapahtumien lomassa kuvataan noin viisikymmentä vuotta sitten tapahtunutta. Tuolloin perheen isä ja nuori perheessä lastenhoitajana työskennellyt yliopisto-opiskelija rakastuivat toisiinsa. Kirjassa kuvataan vuorotellen nykyhetken tapahtumia ja menneisyyttä. Nykyhetkessä tytär muistaa pitkästä aikaa hoitajansa, ja vähitellen muistikuvat selkiytyvät. Toisin kaikki muistot eivät lapsuudesta ole ihan sellaisia mitä tapahtumat todellisuudessa olivat.

Hyvin kirjoitettu ja liikuttava kertomus perheestä, ihmissuhteesta ja salaisuuksista. Henkilöt ovat aidon ja uskottavan tuntuisesti kuvattuja, ja kaukana mustavalkoisista. Ei oikein ollut yhtä totuutta, kaikilla oli oma ymmärrettävä ja oikean näkökulmansa. Kohtalaisen kliinistä kerronta oli siinä mielessä, että juuri mitään kevennyksiä tai humoristisuutta ei kirjasta löytynyt. Kielellisesti sujuvaa kieltä, jota oli hyvä kuunnella. Ongelma äänikirjassa tosin oli aikatasojen hyppiminen; joskus oli vaikea tietää kuka on äänessä ja missä ajassa. Ehkä hiukan pidempi tauko lukijalta olisi ollut paikallaan näissä vaihdoksissa.

332 s.

No comments: