Monday, August 22, 2016

Suzanne Collins: Matkijanärhi (Mockingjay)The last part of the trilogy. The mutiny against capitol is growing. Most of districts have joined the battle lead by the 13th district. Katnis is needed as a poster girl for the propaganda effort and she is styled just like before the Hunger games in the earlier books…A very cynical and dark final part of the series. An unbelievable dark story for a YA-book. The writing isn’t among the best, but the plotting was very engaging.


Edellinen osa jäi niin kutkuttavaan tilanteeseen, että päätösosa piti lukea nyt hetimiten. Alue 12 on tuhottu. Katnis ja harvat muut alue 12 henkiinjääneet asuvat alueella 13 salaisissa luolissa. Alue 13 on käynnistämässä laajaa kapinaa Capitolia vastaan. Ja Katnissia tarvitaan kapinan keulakuvana luomaan yhteishenkeä eri alueiden välille. Pian häntä ehostetaan, vaatetetaan ja stailataan ihan samaan malliin kuin ennen nälkäpelejä tapahtui aikaisemmissa kirjoissa. Onko oikeastaan mikään muuttunut? Ja ovatko alue 13 asukkaat; ja etenkään sen johto; niin pyyteettömästi taistelemassa Capitolia vastaan kuin antavat ymmärtää? Joka tapauksessa kapina on vauhdissa ja taistelut lähestyvät pääkaupunkia….mutta pääseekö Katnissia ottamaan osaa niihin? Vai olisiko marttyyri alue 13 sodanjohdon kannalta kuitenkin hyödyllisempi, kuin aika epäluotettava, omapäinen ja arvaamaton hengissä oleva keulakuva?
Kirja oli yllättävän synkkä ja kyyninen nuortenkirjaksi. Tässä kirjassa ei ollut mitään helppoja ratkaisuita, ei puhtaasti hyviä henkilöhahmoja, ei mitään mukavan onnellista parisuhteiden miettimistä, vaan tylytystä ja ne harvat jotka hengissä selviävät arpeutuvat loppuiäkseen. Ja kaikki eivät selviä, muutama kuolema tuli kyllä niin yllättäen ja järkyttävinä, että GRRM pian häviää kisan tärkeiden hahmojen teurastamisessa. Juonellisesti vetävää kirjoittamista, kieliasullisesti ihan tukevaa keskitasoa, ei mitään unohtumattomia lauserakenteita, mutta eipä niitä kirjalta, joka kuitenkin on nuorisolle tarkoitettu niin odotakaan. Tosin vieläkään en oikein usko kirjassa kuvatun maailman taloudellis/poliittis/tekniseen toimivuuteen.

362 s.

No comments: