Saturday, September 30, 2017

Anne Holt, Even Holt: Äkkikuolema (Sudden Death)


Two cardiologist friends try to find out if a football team is using doping to improve running speeds or not. In the same mix is an art robbery which happened a few years earlier and a retired Mossad agent. A fairly good medical detective story, but perhaps with too many side plots.

Eräänlainen osittain lääketieteeseen pohjautuva dekkari. Tunnettu ja loistoluokan kardiologi, Sara, on enemmän tai vähemmän sattumalta jalkapallostadionilla, kun yksi palaajista lyyhistyy maahan sydänkohtauksen saaneen. Kardiologin ammattitaidolla elvytys onnistuu ja pelaaja selviää. Hänet kutsutaan jalkapallojoukkueen omistajan, upporikkaan arabin kotiin illalliselle. Arabi kerää huippuluokan taidetta ja häneltä on ryöstetty joitain vuosia aikaisemmin useampia mestaritason taideteos. Saran ystävä, Ola, työskentelee jalkapallojoukkueen yhtenä lääkäreistä. Hän huomaa, että yllättävän moni joukkueen pelaaja on saanut sydänoireita viime vuosien aikana. Ja yllättävän moni on parantanut juoksuaikaansa paljon enemmän, kuin millään tavanomaisella harjoittelulla olisi mahdollista. Voisiko kyseessä olla doping? Mutta kaikille pelaajille tehdään jatkuvasti hyvin tarkkaa doping-seurantaa – miten mitään dopingia voisi olla käytössä? Ola ja Sara alkavat selvittää mistä on kyse ja peli lopulta muuttuu kovin kuumaksi, ehkä jopa vaaralliseksi. Mutta miten tuo aikaisempi taideryöstö liittyy asiaan? Ja vielä kummallisempaa on, mitä eläkkeelle jääneellä Mossadin agentilla on asioiden kanssa tekemistä.
Ihan kohtalainen kirja, jossa oli hiukan liikaa hajanaisuutta ja ehkä muutama sivujuoni liikaa; pieni tiivistys olisi voinut tehdä terää. Nopeaa luettavaa, mutta etenkin alussa oli hiukan vaikeaa pysyä henkilöistä perillä, varmaan osittain koska en ollut edeltävä samaan sarjaan liittyvää kirjaa lukenut.

443 s

No comments: