Thursday, February 15, 2018

Karin Fossum: Ken sutta pelkää (He Who Fears the Wolf


An old woman has been murdered. A mental patient who escaped a local hospital was seen nearby. Before the police find the suspect, a bank robber takes him as a hostage, apparently by a coincidence. A pretty good crime book with very psychological take on the events and characters; well written too.

Vanha nainen on tapettu. Mielisairaalasta on karannut vaaralliselta vaikuttava pakkohoidossa ollut potilas, joka on tunnettu paikkakunnalla arvaamattomasta käytöksestä, ja jota on jopa pidetty pahanilman lintuna - hänen ympärillään on tapahtunut yleensä ikäviä asioita. Nuori poikakodissa asuva poika, joka ollut metsässä harjoittelemassa jousiammuntaa, näki karkulaisen juuri ennen murhaa aivan tapetun naisen kodin lähistöllä. Vaikuttaa aika selkeältä tapaukselta. Yllättäen karannut hoidokki sitten joutuukin ilmeisen sattumalta pankkiryöstön yhteydessä ryöstäjän panttivangiksi. Molemmat, sekä mielisairaalasta karannut potilas, että pankkiryöstäjä pakenevat poliiseja. Mitä oikein on tapahtumassa ja kuka nyt lopulta on syyllinen?
Tavallisuudesta poikkeava dekkari, joka kuvaa henkilöitä varsin syvällisesti. Oikeastaan kukaan kirjan ”pahoista” ei ole täysin paha ja kaikki omaavat jotain ainakin jossain määrin ymmärrettäviä ja inhimillistä piirteittä, ja on olemassa hyvät syyt siihen miksi he toimivat kuten toimivat. Suuri osa kirjasta kuvaa karkulaisten keskinäistä keskustelua ja sitä kuinka voimasuhteet oikeastaan kääntyivät päälaelleen. Myös tapausta tutkiva poliisi ja mielisairaalan lääkäri ovat kuvattu hyvin inhimillisesti. Kielellisesti kirja oli hyvin kirjoitettu ja kun juonikin oli omaperäinen, niin kokonaisuutena kyseessä oli aika mukava pakkaus.


272 s.

No comments: