Friday, March 16, 2018

Haruki Murakami: Suuri lammasseikkailuAn early book by Murakami, which has many themes of his later books. There is some fairly nice magical realism, but the book is not on the same level as some of the later works. The third part of a trilogy (which was not stated in the Finnish version of the book), which probably explains a few peculiarities.

Pienessä mainostoimistossa työskentelevä mies, joka on äskettäin eronnut, tutustuu nuoreen naiseen, jolla on maailman ihanimmat korvat. Korvat peitossa hän on varsin keskinkertainen, mutta paljastaessaan korvansa kaikki ympärillä pysähtyvät eivätkä voi tehdä muuta kuin katsella häntä. Kertoja on saanut vanhalta ystävältään, ”Rotalta”, hiukan suttuisen valokuvan, joka esittää lampaita niityllä. Ystävä toivoo, että mies käyttäisi kuvaa jossain, niin että se näkyisi julkisuudessa. Kun sopiva tilanne tulee, hän käyttääkin valokuvaa jonkin tavanomaisen mainoksen taustana. Tuota pikaa häneen ottaa yhteyttä salaperäinen pohatta, joka tiettävästi hallitsee Japanin oikeistoa ja myös koko maan mainosmaailmaa. Hän tekee tarjouksen josta on vaikea kieltäytyä: mainos pitää vetää pois, ja miehen on löydettävä kuvassa näkyvä, erikoinen, vähän muista poikkeava, lammas. Jos näin ei käy, hän tuhoaa pienen mainostoimiston ja pitää huolta, että sen osakkaat eivät saa mitään työtä mistään. Jos taas ehdot toteutuvat, palkkio tulee olemaan suuri. Siinä ei kovin suurta valinnanmahdollisuutta jää; ja kertoja lähtee kauniskorvaisen tyttöystävänsä kanssa omituiselle etsintäretkelle.
Murakamin varsin varhainen teos, jossa on yllättävän monia samoja teemoja kuin myöhemmissä kirjoissa. Erikoista, aavistuksen tunneköyhää rakkautta, suuri tila/kartano eristyneessä paikassa, johtava, salaperäinen henkilö, joka ehkä on osittain mystisen voiman hallinnassa. Juoni on murakamimaisen polveileva ja outo ja loppua kohden mystiikkaa saa enemmän ja enemmän tilaa kerronnassa.
Jälkikäteen minulle selvisi, että kirja on kolmas osa löyhää sarjaa. Tämä ehkä selittänee erittäin irralliselta vaikuttaneen esinäytöksen, jossa päähenkilö käy vuosia sitten tunteneensa nuoren naisen hautajaisissa, sekä myös sen mistä päähenkilö tuntee Rotan (yhtäkään kirjan henkilöä ei mainita nimellä, muutama, kuten Rotta, mainitaan lempinimellä), miehen joka lähetti lammaskuvan. Kirja oli hyvä, mutta ei ehkä aivan samaa tasoa kuin Murakamin myöhemmän teokset. Tässä kirjassa muuten tupakoidaan ihan suunnattoman paljon, niin paljon että kiinnitti huomiota.

352 s.

No comments: