Sunday, April 1, 2018

Qiu Xiaolong: Musta sydän (When Red is Black)


Kolmas osa sarjaa, joka kertoo kiinalaisen poliisipäällikön tutkimuksista. Tällä kertaa tutkimuksia hoitaa pääosin Chen Cao:n alainen, Yu, kun poliisipäällikkö itse on lomalla. Häntä on pyydetty kääntämään uuden kauppakeskusalueen liiketoimintasuunnitelmaa niin, että se vetoaisi ulkomaisiin sijoittajiin. Palkkio, mikä hänelle on työstä luvattu, on ruhtinaallinen, niin suuri, että Chen Cao epäilee jopa jonkinasteista lahjontaa. Mutta palkkio on tosiaan suuri ja työ vaikuttaa niin kiinnostavalta, että Chen päättää hyväksyä sen. Avukseen Chen saa nuoren kauniin naisen, “sihteerikön”, joka oikeasti osaa auttaa sekä käännöstyössä, että myöhemmin jopa hiukan poliisityössä.
Aika tavanomaisessa usean perheen asuntokompleksissa asunut nainen on tapettu. Nainen on kirjoittanut kirjan, joka kertoo kulttuurivallankumouksen ajasta: kahden jälleenkoulutusleirille joutuneen ihmisen rakkaustarinan. Kirja ei mitenkään erityisen kummallinen ollut eikä iso menestys kotimaassa, mutta kun se oli saanut jonkin verran kuuluisuutta ulkomailla ja kun se kertoi Kiinan nykyhallinnolle melko kiusallisesta ajanjaksosta, kirjailija oli päätynyt toisinajattelijoiden listalle. Toisinajattelijan selvittämätön kuolema on hallinnolle kovin epämukava asia, koska se saattaa herättää ikävää huomioita ulkomailla, joten rikos pitää ratkaista pikimmiten - tai ainakin joku syyllinen pitää saada teosta pidätettyä. Koska Chen on lomalla, hänen alaisensa, Yu aloittaa murhatutkimukset, vaikka kokee olevansa hiukan liian suuren tehtävän edessä.

Kirja on enemmän viehättävää kulttuurin kuvausta dekkaria. Murhajuoni on melko pienessä osassa, vaan tärkeämpää on arkipäivän, arkiolojen kuvaus ja politiikan vaikutus lähes kaikkeen, sekä kulttuurivallankumouksen varjo vielä kymmeniä vuosia sen tapahtumisen jälkeen. Erittäin tärkeää kirjassa on myös ruoka, sitä kuvillaan erittäin tarkkaan, sitä mietitään ja siitä puhutaan. Myös runous - osaltaan siksikin, että murhattu nainen oli ollut myös runoilija - on kirjassa tärkeässä osassa ja kerronnassa on mukana useampia kiinalaisia runoja. EI ehkä ihan samalla tasolla kuin sarjan ensimmäiset kirjat, mutta hyvä ja lukemisen arvoinen teos oli joka tapauksessa kyseessä.

A detective novel which happens in communist China. A female author of a controversial book, which tells a love story of two people living at a re-education camp during Mao’s Cultural Revolution has been killed. As it is embarrassing for the authorities, a guilty person must be found fast. Or at least someone must be arrested for the crime. The book is more about the culture, food, and poetry than about the crime. A very nice story, but perhaps not at the same level as the two earlier parts of the series.

332 s.

No comments: