Sunday, December 29, 2019

Joe Abercrombie: Puolikas sotaa (Half a War)


Continues the earlier story. The good and bad gets murkier, the book turns to post-apocalyptic science fiction, there still is irritating teen love, and it was a pretty fast; fairly entertaining read. Not necessarily something I can 100% recommend for adults.


Viimeinen osa sarjaa. Tarina jatkuu osapuilleen siitä, mihin edellinen loppui ja osittain tarinaa jatkavat uudet päähenkilöt. Edellisten kirjojen henkilöt ovat kyllä mukana, mutta taas enemmän taustahenkilöinä, siten että ensimmäisen kirjan sankarit ovat vielä enemmän taustalla kuin toisessa osassa.

Lopulta on tulossa sota, joka on ollut kehittymässä pitkään. Vihollinen vaikuttaa ylivoimaiselta mutta päähenkilöillä on takataskussa juoni, jos toinenkin – se kuinka eettisiä nämä juonet ovat onkin sitten ihan toinen juttu. Loppua kohti kirjaan tulee runsaasti harmaan sävyjä ja oikeastaan jää auki kuka nyt sitten lopulta oli ”hyvä” ja kuka ”paha” – tai ainakin sen voi sanoa, että kumpikaan osapuoli ei ollut selkeän ”hyvä” keinoiltaan eikä välttämättä edes päämääriltään. Sekin selvisi miksi kirjasarjassa ei ole ollut lainkaan taikuutta – kyseessä kun ei ollut ollenkaan fantasia, vaan tarkkaan ottaen science fiction. Ihmeen hyvin ”haltia”aseet olivat vuosisatoja (?) säilyneet, on taitanut olla hyvät varastorasvat käytössä. Kirja oli ihan samaa tasoa kuin aikaisemmat osat, vaivaannuttavaa nuorta rakkautta oli ehkä vähän vähemmän, mutta ihan riittävästi tai vähän liikaakin kuitenkin, nyt tosin jäi vain surulliseksi rakkaudeksi. Sarjan taso ehkä hiukan kuitenkin laski loppua kohden.

520 s.

No comments: