Thursday, September 15, 2022

Suojattomat (Anna Fekete #2) by Kati Hiekkapelto


Seuraava autossa kuunneltu kirja. Tämä teos jatkaa aikaisemmin kesällä aloittamaamme sarjaa Anna Feketestä, joka on Jugoslavian unkarilainen ja on tullut lapsena pakolaisena Suomeen ja joka työskentelee nyt rikospoliisissa.

Vanha mies jää auton alle. Auto ajoi nuori au pair, joka väittää miehen maanneen valmiiksi tiellä. Mies on myös kaukana kotoaan yövaatteissaan vain tohvelit jaloissa. Oliko hänellä dementia ja oliko hän eksynyt kotoaan? Annan hiukan rasistishenkinen työpari taas työskentelee keskusrikospoliisin kanssa estääkseen tanskalaisen katujengin tulemisen Suomeen. Jengi on tunnettu erittäin kovaotteisista teoistaan ja uhkana ei ole vain huumekaupan ja väkivallan lisääntyminen, vaan myös jengisota uuden jengin ja Helvetin Enkeleiden välillä. Kun oletetusti jengiin liittyvä osoite ratsataan, sieltä löytyy kuollut mies ja Subutex pöhnässä oleva, karkotusta pakoillut, Pakistanista kotoisin oleva pakolainen. Kun osoittautuu, että yliajettu mies asuu naapurissa ja myös toinen saman rapun asukas, vanha nainen, on kadoksissa, asiat näyttävät aika kummallisilta. Miksi ihmeessä huumehörhöt olisivat tappaneet kaksi viatonta eläkeläistä? Vai onko kyse jostain ihan muusta kuitenkin? 

Kirja on sujuvaa kieltä ja siinä on mielenkiintoinen, yllättäväkin rikosjuoni. Kirja on “sosiaalisen” dekkarin tyyliä, eli siinä otetaan selkeästi kantaa ongelmiin ja tässä mielessä se on paljon lähempänä Matti Yrjänä Joensuuta kuin sanotaan jotain Reijo Mäkeä. Kielellinen asukin on lähempänä ensimmäistä kuin jälkimmäistä. Kyseessä oli kaiken kaikkiaan hyvä kirja, ehkä vielä parempi kuin ensimmäinen osa. 


The next book in the Anna Fekete series. She has arrived as a refugee to Finland when she was a child and now works as a criminal investigator at the police department of a largish city.

A young au pair drives over an old man. She claims the man was lying on the road. The man was wearing only night clothes and he was far from home. It turns out his neighbor is missing. And another neighbor who was a drug seller is found dead during a raid on the apartment. It certainly cannot be an accident. Another well-written installment in the series which takes a clear stand on social and refugee issues. 

298 pp.

No comments: