Wednesday, April 19, 2023

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli


Sienifirman toimitusjohtaja saa lääkäriltään huonoja uutisia. Hän on kuollut mies. Tai ainakin tulee olemaan; hänet on myrkytetty jonkinlaisella kasvimyrkyllä, johon ei ole vasta-aineita ja jonka vaikutusta ei voida estää. Kuolema on vääjäämätön, sen ajankohta on auki, mutta kaukana se ei ole. Uutisen jälkeen hän palaa kotiin normaalia aikaisemmin, ja siellä odottaa lisää huonoja uutisia, hänen vaimonsa harrastaa talon terassilla rajua seksiä firman työntekijän kanssa. Vähemmästäkin mies hiukan hätkähtää. Hän poistuu paikalta ilman, että seksittelijät huomaavat häntä. Hän alkaa miettiä kuka hänet on tappanut. Vaimoko? Motiivi näköjään ainakin on. Vai kilpailevan, hiukan hämäräperäisen firman, vielä hämärämmät työtekijät. Nämä ainakin vaikuttavat pikkuisen aggressiivisilta ad samuraimiekkojen heiluttaminen, tosin sellaisessa toiminnassa on riskejä myös miekan heiluttajalle. Vai onko syyllinen joku muu? 

Kirja on kevyttä sekoilua, jossa sienibisnes kuumentuu hiukan liikaakin. Uskottavuutta kirjalle ei juuri ole ja juonen koukerot menevät kovin samankaltaisia latuja kuin kirjailijan muissakin kirjoissa. Jos tämä olisi ollut ensimmäinen häneltä lukemani, niin olisin varmasti pitänyt enemmän - nyt vaikutelma jäi aika keskinkertaiselle tasolle. Loppuratkaisukin oli pikkuisen lässähdys, eikä ehkä ollut kaikkein loogisin millään tasolla. 


The owner of a company that specializes in selling wild mushrooms, especially to Japan, gets bad news from his doctor. He is already dead – or at least will very soon be. He has been poisoned with an unknown slow-working poison, and there is no antidote. When he goes home, he is very shaken, and he finds that his wife is having sex with his employee. He is even more shocked and manages to get away unseen. What to do? Who has killed him? The wife and her lover are obvious choices, but he really can’t believe his wife would do something like that. However, he did not believe that she might be unfaithful, either. Or might the new competitor who apparently comes from nowhere to sell mushrooms be behind the murder? Some of its personnel seem to be extremely aggressive. So a pretty absurd but mostly entertaining chase between death and finding who caused it begins. The book is fairly similar in many ways to other works by the same author. The ending was the weakest part – it really didn’t seem to make much sense.       

301 pp.

No comments: