Monday, July 8, 2019

Antti Tuuri: Lakeuden kutsu (Pohjanmaa #6)


Finlandia- palkinnon voittaja, joka on päätösosa Pohjanmaalaisen suvun elämästä kertovalle kirjasarjalle.
Mies palaa USA:sta, minne hän on paennut verottajaa rahatukun kera. Siellä hän on ilmeisen hämärillä bisneksillä rahojaan nähtävästi lisännyt entisestään. Kirja tapahtuu yhden vuorokauden kuluessa ja kerronta on minämuotoista. Kirjan alussa on runsaasti erilaisia ihmisten tapaamisia ja asioiden muistelemista sekä kuulumisten vaihtoa. Myös toista maailmansotaa ja myös kansallissotaan käsiteltiin varsin tarkkaan ja mietittiin näiden tapahtumia. Tämä vaikutti aika käsittämättömältä kirjassa, joka tapahtuu 90-luvulla ja jonka kaikki päähenkilöt olivat mitä ilmeisimmin sodan jälkeen syntyneitä. Ensimmäinen sata sivua vaikutti aika kummalliselta ja jopa sekavalta sellaiselle, joka ei ole lukenut sarjan muita osia. Vähitellen sitten kirjan varsinainenkin tarina pääsi liikkeelle. Paluumuuttajana tullut mies osti lähes konkurssiin joutuneen metalliverstaan ketkuilta omistajilta (tai pikemminkin pankilta) ja yritti estää näitä kärräämästä jo myydyt metallintyöstölaitteet pimeyden turvin pois tehtaalta. Hän oli myös palauttamassa suhdetta puolisoonsa, joka ei ollut Amerikassa viihtynyt, oli palannut Suomeen ja oli jo Suomessa saanut uuden lapsenkin ”lapualaisen” kanssa - tämä mies ei enää kuvioissa ollut mukana.
Kirja oli parempi kuin alkupuoli näytti: alussa oli aivan käsittämätöntä, että kirja oli voittanut Finlandia-palkinnon, lopussa tämä oli vain melko käsittämätöntä. Kirja oli ihan sujuvaa tekstiä ja kerrontaa, mutta se ei oikein toiminut itsenäisenä teoksena. Muutenkin pitkän sarjan viimeisen osan palkitseminen vaikuttaa aika erikoiselta ratkaisulta. Kirjan aiheet olivat paljolti aikaansa sidottuja, siinä määrin 25 vuotta vanhaa EU- pohdintaa siinä oli. Turhan tyhjänpäisen ”jutustelun” ja typerien juoneen liittymättömien pikkutarinoiden kertominen toi mieleen Turusen Lampaansyöjät, joka on tällä saralla aika suvereeni, tässä kirjassa vain ihan kaikki eivät olleet turhanpäiväisiä juoppoja kuten Lampaansyöjissä. Kirja jää ainakin kirjallinen taso huomioiden Finlandia-voittajissa selvästi keskitason alapuolelle.

A shady businessman returns to Finland after years spent in the US escaping taxes. He has apparently made even more money, possibly not in an entirely legal way. The book describes the first day when he buys a small metal factory and starts to reconnect with his wife. The book is the last part of a series and doesn’t really work alone very well. It won the Finlandia Award on the publication year, but I don’t really see why.

363 p.

No comments: