Wednesday, October 28, 2020

Leena Lehtolainen; Viattomuuden loppu (Maria Kallio #14)


 Maria Kallio-sarjan kirja. 

Pikkupoikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankilassa ollut nainen murhataan samana päivänä, kun hän vapautui vankilasta. Onko syyllinen joku hänen uhreistaan tai uhrien omainen? Uhreista yksi on tehnyt itsemurhan, toinen asuu Espanjassa ja muilla näyttäisi olevan varsin hyvät alibit. Lähistöllä tunnetun laulajan ex-vaimo, joka oli toiminut pitkään perhepäivähoitajana, tekee itsemurhan. Onko näillä tapauksilla jotain yhteyttä keskenään?

 Kirja oli ihan kohtalainen, sen alkupuoli on hitaahko ja lopussa sitten vauhtia tuli ihan riittävästi. Kirjassa on useampia ihan tolkuttoman epätodennäköisiä sattumia, eikä kahden kuolemantapauksen yhdistämisessä toisiinsa ei ollut vähäisintäkään logiikkaa. Toinen on käyttänyt esimurrosikäisiä poikia hyväkseen, toinen on toiminut vuosia sitten perhepäivähoitajana, tietenkin viisas Maria Kallio heti keksii, että asiat saattavat liittyä toisiinsa. Hah hah. Myös se, että hyväksikäytetty poika ihan sattumalta sattuu netistä löytämään oman kuvansa pornosivustolta ja vielä hyvin nopeasti sen jälkeen, kun sinne oli ladattu, oli sen verran suuri sattuma, että oletin asian liittyvän jotenkin juoneen, mutta ei, tämä oli oikeastikin sattuma, mitäs siitä, että todennäköisyys olisi noin 1:100 miljoonaan. 

Maria Kallio ei jostain syystä ei myöskään näytä olevan perillä suomalaisesta kotietsintäluvista, eli siitä, että sellaista ei pääsääntöisesti tarvita. Ruumiinavauksia koskevissa asioissa ehkä olisi voinut konsultoida jotain asiasta tietävää: ei ruumiinavauksessa pysty näkemään aikaisempia abortteja ja veren hiilidioksidipitoisuuden määritys olisi hieman haasteellista, sillä myrkytyskuolemassa tukehtuminen ja hengityksen lamaantuminen on yleensä se viimekäden kuolinsyy ja hiilidioksidi koholla joka tapauksessa. 

Sinällään kyseessä oli kuitenkin ihan viihdyttävä kirja nopealukuinen, ainakin jos ei liikaa mieti asioita tai edellytä suurta loogisuutta tapahtumilta. 


Part of the series involves police inspector Maria Kallio, a female police who runs a police department specializing in serious crimes. This time, a female sexual abuser of young boys is strangled on the same day she was released from the prison. Was one of her victims responsible? They all seem to have had good alibis. Who even knew she was released? This is a fairly smoothly running book, though the first third was fairly slow. There were some irritating stupidities; for example, Maria Kallio seems to believe that the rules of search warrants in Finland are about the same as in the US.   


464 pp. 


No comments: