Tuesday, July 20, 2021

Jarkko Sipilä: Kylmä jälki (Takamäki #7)


Uusi Takamäki autokuunteluna. Tällä kertaa Takamäen porukka etsii elinkautisvankia, joka karkasi isänsä hautajaisista. Mies oli tappanut vaimonsa humalassa, eikä hänellä ole mitään muuta rikostaustaa, ei yhteyttä jengeihin tai huumekauppiaisiin, joten tutkinta ei erityisen intensiivistä ainakaan alussa ole. Asian taustaa selvitettäessä jää auki miksi mies ylipäätään karkasi - hän oli ollut vankilassa viime vuosina syrjäänvetäytyvä ja rauhallinen. Kun mies ei löydy hänen taustojaan selvitetään syvemmin mahdollisten piilopaikkojen löytämiseksi ja näyttää siltä, että alkuperäinen rikostutkimus oli aika huolimattomasti tehty. Vankilassa mies oli ollut alkuvuosina erittäin katkera, tehtaillut valituksia tuomiostaan ja hän oli ehdottomasti kieltänyt syyllisyytensä. Voisiko tässä olla jotain perää? Mutta mikä on laukaissut pakenemisen nyt vuosien jälkeen, kun ensimmäiset valvomattomat vankilomatkin olisivat melko pian olleet tulossa?

Taattua laatua ja taas kerran mielenkiintoinen kertomus, joka on vähintään sarjansa keskitasoa tai jopa yli. Kirjassa on tarkkaa poliisityön kuvausta ja mukana on jonkin verran rikospoliittista kommentointia kuten monissa muissakin sarjan kirjoissa. Edelleen kirjan paino on selvästi puhtaassa poliisityössä enemmän kuin poliiseissa itsessään, mutta vähitellen heidän taustansa tulevat mukaan ainakin pienenä osana tarinaa. Sujuvaa ja viihdyttävää kuunneltavaa matkoilla.  


This time, Police inspector Takamäki is trying to find an escaped convict. He was taking part in his father’s funeral while he escaped from his guard. He was considered to be a low risk even if he was sentenced to life in prison. He has “just” killed his wife while extremely drunk and he had no past convictions of other violent crimes, biker gangs, or drug trafficking. When the police studied his past to find possible contacts, it started to appear that the original crime was sloppily investigated. But why escape now? Another excellent police procedure with clear writing and some commentary of criminal and juristic policies. As usual, the emphasis is more on real police work than on the troubled past of the investigators, but slowly more is revealed of the family life and past of the main characters.

320 pp


No comments: