Saturday, October 21, 2023

Markku Ropponen: Kuhala ja musta juhannus (Kuhala #2)

 

Toinen osa Jyväskylässä tapahtuvaa salapoliisisarjaa. 

Kuhala on entinen poliisi, joka on alkanut yksityisetsiväksi ja joka tässä kirjassa tutkii kahta eri juttua. Toisessa on kyseessä teinityttö, joka on kadonnut ollessaan pyörämatkalla kaverinsa vanhempien mökille. Toisessa taas selvitetään Jyväskylän rikkaimman miehen, hiukan hämäräperäisen liikemiehen, murhaa. Tässä tapauksessa Kuhala itse löysi miehen puukotettuna, sillä hän oli hoitamassa miehen ex-vaimon antamaa tehtävää hakemalla vaimon omaisuutta, joka oli jäänyt liikemiehen asuntoon. Kumpikin tutkimus tuntuu etenevän aika hitaasti ja Kuhalalla on teinitytön tapauksen kohdalla vakaa epäilys siitä, että tyttö on ottanut vain hatkat kotoa päästäkseen festarikierrokselle. Lukijalla tosin on selvää heti kirjan alusta alkaen, että tyttö on kuollut, ja kun tämän ruumis löytyy hiekkakuopasta vieressään ulkopuoliselta vaikuttavan miehen ruumis, kuolemia onkin kolme, eikä tämä luku lopulta jää edes tähän. Onko näillä tapauksilla jokin yhdistävä tekijä? Kuhala päätyy tekemään tällä kertaa yhteistyötä poliisin kanssa, kehittyypä tämä yhteistyö etenkin kauniin poliisinaisen kanssa erittäin lämpimäksi, niin lämpimäksi, että vaatteetkin ovat turhia. 

Kirja oli jotenkin sujuvammin kirjoitettu kuin sarjan ensimmäinen osa, sopivan humoristisella pohjavireellä. Sen henkilöhahmot olivat kohtalaisen hyvin luotuja ja persoonallisia, vaikkakin varsin vahvasti karrikoituja. Heikoin puoli oli kirjan lopetus, joka tuli aika vahvasti puskan takaa ja lukijalla oli tasan nollan prosentin todennäköisyys itse keksiä tai edes arvata murhaajaa. Myös murhan motiivi etenkin teinitytön murhalle oli naurettavan olematon ja vähän vaikeasti hahmotettavissakin, miten kuvattu tilanne pyöräilevän tytön ja autoilijan välille edes pääsi syntymään? 


A detective novel about a former policeman who now works as a private detective in a small Middle Finland town, Jyväskylä. This time he happens to have two cases at the same time: a teenage girl has disappeared while cycling to a cottage her friend’s parents own; and the murder of Jyväskylä’s richest man, a shade businessman. This time Kuhala was the one who found the body as he was retrieving some personal items left by the man’s former wife. The book is filled with very personal characters and light wordplay. The plot was ok, but it wasn’t possible to guess the murderer. And his motive was very contrived. It was a fun and light (in spite of an eventually pretty high body count) book nevertheless.  

294 pp.  


No comments: