Sunday, February 20, 2011

Ron McLarty: Polkupyörällä ajamisen taito - The Memory of Running

An overweight and miserable Vietnam veteran bicycles through American on a journey of self-discovery. Easy and fast readable novel. The first book by this author. There are some narrative problems, and the first chapter is much more polished that later ones, but pretty enjoyable book anyway.

Smitty on lihava, huonokuntoinen Vietnamissa haavoittunut elämässään epäonnistunut lähes alkoholisoitunut vanhempiensa luona vielä nelikymppisenä asuva mies jolla ei ole ystäviä. Hänen vanhempansa kuolevat liikenneonnettomuudessa. Käydessään läpi vanhempiensa tavaroita, hän löytää isälleen osoitetun kirjeen, jota tämä eläessään ei ollut ehtinyt vielä saada. Kirje on ilmoitus siitä, että hänen vuosia kateissa ollut sisarensa on löytynyt kuolleena toiselta puolelta maata. Oikeastaan puolittain vahingossa Smitty lähtee vanhalla polkupyörällään ajamaan Yhdysvaltojen halki hakemaan siskonsa ruumista.
Matkallaan hän kohtaa monenlaisia ihmisiä, ja mikä tärkeintä itsensä. Kirja on aika tyypillinen matkasta kertova teos, jossa matkustaminen toimii vertauskuvana elämälle ja elämänmuutokselle. Kirja on kirjoittajansa esikoisteos, ja se huomaa paikoitellen tietynlaisena kömpelyytenä. Vaikuttaa myös siltä, että ensimmäistä lukua on viilattu viimeisen päälle; se vaikuttaa sujuvammin ja paremmin kirjoitetulta kuin muu kirja. Ihan nopea ja viihdyttävä kirja, joka ole ei mitään ”suurta” tai yllättävää kirjallisuutta, mutta jossa on mukavan elämänmyönteinen mutta haikea sävy.

381 s.

No comments: