Thursday, December 15, 2016

Mauri Sariola: Minä Olavi Susikoski


Inspector Susikoski investigates a murder of a country doctor who was found shot behind locked doors. At first it seems like a suicide, but soon it is apparent that it was a set-up, and the doctor was murdered. But how, and why? He didn’t have any apparent enemies. A pretty nice police procedural with quaint details of the past: smoking everywhere, and lobster as lunch on airplanes.

Susikoski on jänismetsällä paikallisen nimismiehen kanssa, kun nimismiestä tullaan noutamaan. Jo aika iäkäs, taidoiltaan ihan pätevä mutta käytöksensä vuoksi ei mitenkään kovin pidetty kunnanlääkäri on ampunut itsensä. Paikallinen hammaskipuinen nuori isäntä oli ollut aamutuimaan kolkuttelemassa kunnanlääkärin ovia ja kuuli talon sisältä laukauksen. Kaikki talon ovet olivat lukittuja ja kun kotiapulainen saapuu paikalle avaimien kanssa kunnanlääkäri löytyy sisältä päähän ammuttuna. Nimismies pitää tilannetta selvänä itsemurhana, mutta Susikoski huomaa heti, että kyseessä on kömpelö lavastus. Mutta kuka on tappanut vanhan miehen ja miksi? Ja miten? Asiaa selviteltäessä löytyy toinenkin hämärä kuolema: hyvän uimataidon omaava kirkkoherra oli hukkunut kalareissulla pieneen ja matalaan lampeen. Seuraavana päivänä hänen oli ollut tarkoitus tavata joku seurakuntalainen jokin vakavan asian vuoksi.
Vaikka alku näyttää vaikealta asiat ratkeavat vähitellen, osittain aika onnekkaasti, mutta sitä ennen Susikoski joutuu matkustamaan Espanjaan asti.
Kirja toimi ihan vetävänä salapoliisikertomuksena, mutta myös mielenkiintoisena ajankuvana, jossa tupakoitiin kaikkialla lentokonetta myöten. Ja siellä lentokoneessa ilmeisestikin ihan turistiluokassa syötiin maittava hummeripäivällinen viehättävien lentoemäntien tarjoamana kauniin kanssamatkustajan seurassa. Ei mitään suurta kirjallisuutta, mutta oikein viihdyttävää bussilukemista (kirjan valitsin, kun kännykässä ei sattunut olemaan luettavaa ja tämä oli ohut ja kevyt – ja nopealukuinen. Edestakaisin keskustaan ja yli 80 sivua jo siinä).

220 s.

No comments: